Antena

Leacuri băbești de care să te ferești: Îți pot face mai mult rău decât bine

Coronavirusul a stârnit isterie în mai multe țări din întreaga lume și din cauza faptului că nu există în prezent niciun tratament specific, au luat naștere sfaturi pentru protecția împotriva coronavirusului. Multe dintre ele sunt inofensive și inutile, dar altele sunt de-a dreptul periculoase.

Publicat: Luni, 09 Martie 2020, 09:06 | Actualizat: Luni, 09 Martie 2020, 09:06
Usturoiul nu omoară coronavirusul

Odată cu răspândirea noului coronavirus în țările din întreaga lume, au apărut și sfaturile oamenilor necalificați despre cum să ne protejăm de COVID-19. Deși multe dintre aceste sfaturi sunt inutile, dar și inofensive, altele sunt de-a dreptul periculoase și trebuie evitate, relatează BBC.

1. Usturoi

Există o sumedenie de postări prin care se recomandă consumul de usturoi pentru a preveni infectare cu coronavius postate pe rețelele de socializare.

Organizația Mondială a Sănătății arată însă că, deși este „un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene”, nu există nicio dovadă că usturoiul poate proteja oamenii de noul coronavirus.

Consumul exagerat de usturoi poate fi periculos. South China Morning Post a relatat cazul unei femei care a ajuns la spital cu o inflamație severă a gâtului, pentru că a mâncat 1,5 kg de usturoi crud.

Pe aceeași temă

2. „Minerale-minune”

Youtuberul Jodan Sather, care are mii de urmăritori pe rețelele de socializare, conisderă că un „supliment mineral minune”, numit MMS, poate „distruge” coronavirusul, dar farmaciile îl țin ascuns.

Acest supliment conține dioxid de clor, care este un agent de înălbire.

Sather și alții promovau substanța dinainte de izbucnirea coronavirusului, iar în ianuarie, vloggerul a susținut că „dioxidul de clor nu numai că ucide celulele canceroase, dar poate distruge și coronavirusul”.

Dar anul trecut, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA a avertizat cu privire la pericolele pentru sănătate legate de MMS. Autoritățile medicale din alte țări au emis, de asemenea, alerte. Consumul acestui „supliment-minune” poate provoca greață, vărsături, diaree și simptome de dehidratare severă.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

3. Dezinfectantul făcut în casă

Au existat mai multe rapoarte și plângeri în legătură cu epuizare stocurilor de gel dezinfectant,în condițiile în care spălatul mâinilor este una dintre principalele metode de prevenire a răspândirii virusului.

Tocmai din această cauză au apărut pe rețelele de socializare tot feluri de rețete de geluri dezinfectante făcute în casă.

Dar aceste rețete, care sunt prezentate drept copii ale unei cunoscute mărci de dezinfectant, sunt potrivite mai degrabă pentru curățarea suprafețelor, nu pentru mâini.

Gelurile de mână pe bază de alcool conțin de obicei emolienți, ceea ce le face mai blânde pentru piele, în condițiile în care au un conținut de alcool de 60-70%.

Profesorul Sally Bloomfield, din cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine, e de părere că nu se poate realiza un produs eficient acasă, întrucât până și vodca, prezentată ca ingredient cheie în aceste rețete, are doar 40% alcool.

Pe aceeași temă

4. Argintul potabil

Utilizarea argintului coloidal, un lichid cu particule minuscule de argint suspendat, a fost promovată de teleevanghelistul american Jim Bakker. Un invitat a susținut că soluția ucide câteva tulpini de coronavirus în decursul a 12 ore, deși a recunoscut că nu a fost încă testat pe COVID-19.

Ideea că ar putea fi un tratament eficient pentru coronavirus a fost larg împărtășită pe Facebook, în special de grupurile de „libertate medicală”, care sunt profund suspicioase în privința tratamentelor medicale obișnuite.

Susținătorii argintului coloidal susțin că poate trata tot felul de afecțiuni de sănătate, poate acționa ca un antiseptic și afirmă că ajută sistemul imunitar. Dar autoritățile din domeniul sănătății din SUA arată că nu există dovezi în acest sens. Dimpotrivă, ar putea provoca reacții adverse grave, inclusiv leziuni la rinichi, convulsii și argyria - o afecțiune care face ca pielea ta să devină albastră.

Ei spun că, spre deosebire de fier sau zinc, argintul este un metal care nu are nicio funcție în corpul uman.

Pe aceeași temă

5. Să bei apă la fiecare 15 minute

O postare, care a fost copiată și distribuită de mai multe conturi de Facebook, citează un „doctor japonez”care recomandă să bem din 15 minute în 15 minute pentru a elimina orice virus care ar fi putut intra în cavitatea bucală. O versiune în limba arabă a fost distribuită de peste 250.000 de ori.

Profesorul Bloomfield a spus că nu există absolut nicio dovadă că acest lucru va fi de vreun folos.

Virusurile aeriene intră în corp prin intermediul tractului respirator, atunci când inspirați. Unele dintre ele ar putea să intre în gură, dar apa potabilă nu vă ajută să scăpați de ele.

Pe de altă parte, să beți apă este în general un bun sfat medical.

6. Să stai la căldură și să eviți înghețata

Există mai multe variațiuni ale aceluiași sfat, conform căruia căldura ucide virusul- să beți apă caldă, să faceți băi fierbinți, să folosiți uscătorul de păr.

O postare fals atribuită UNICEF, relevă că expunerea la soare și consumul de apă caldă pot omorî virusul. Aceasta a fost distribuită de zeci de utilizatori din diferite țări pe rețelele de socializareÎn postare se mai spune că trebuie evitate înghețata și alimentele reci.

Charlotte Gornitzka, reprezentantă a Unicef, declară că este complet fals, iar postarea nu le aparține.

E adevărat că virusurile gripale nu supraviețuiesc în afara corpului uman pe durata verii, dar nu știm dacă acest lucru este valabil și în cazul COVID-19.

Expunerea la căldură și soare nu este eficientă. După ce virusul a intrat în corp, nu mai poat fi distrus decât de sistemul imunitar.

În afara corpului, pentru a distruge cu adevărat virusului, avem nevoie de temperaturi ce depășesc 60 de grade, adică mai mult decât o baie sau o saună,explică Sally Bloomfield.

E bine, pe de altă parte, să spălăm prosoapele și lenjeria de pat la 60 de grade, pentru că acest lucru omoară virusurile din țesătură, dar niciodată o idee bună pentru piele.

Whatsapp LinkedIn
superstiții virus usturoi coronavirus dezinfectant covid-19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Thriller-ul captivant Scarlet Hill se vede acum în AntenaPLAY. Descoperă episodul 1. Ceea ce părea a fi un accident devine, dintr-o dată, sursa unor serii de secrete și conspirații înfiorătoare.
Stirile zilei Cel puţin 1.8 milioane de români vor fi afectaţi de ordonanţa de urgenţă pentru austeritate. Oamenii se tem că turismul va fi în pierdere
Videoclipul zilei
Citește și
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2024. Ce tradiții, obiceiuri și superstiții au loc în această...
Ce sărbătoare românească se aseamănă Halloweenului occidental. Care sunt tradițiile și obiceiurile...
De ce se dau dulciuri de Halloween. Tradiția e răspândită în mai multe colțuri ale lumii
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui. Dumincă este ultima zi în care mai...
Video recomandate
Video
Citește și
Filme de Crăciun pe care să le urmărești cu familia în 2024. Producții pe care nu trebuie să le ratezi Catine.ro
Apariția extrem de elegantă a actriței Eiza González la Red Sea Film Festival. Ținuta cu care a întors toate... Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Șoferiță româncă de TIR filmată când merge în marșarier, virală pe TikTok:„Să nu mai ziceți că, vezi... Libertatea.ro
S-a semnat contractul de finanțare pentru cel mai spectaculos domeniu turistic care se construiește în Banat.... Ziare.com
Ion Ţiriac a dezvăluit care a fost marea lui obsesie: „Eram disperat după ea!”. Vis spulberat în doar... AntenaSport
Loredana Groza, extrem de mândră de fiica ei. Elena Boncea a defilat pe podium la o prezentare de modă. FOTO Elle
Claudia Puican a apelat la fertilizare în vitro pentru a rămâne însărcinată. Artista și Armin Nicoară vor... Spynews.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii BZI
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va... BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Piftie de curcan. Rețeta unui preparat tradițional pentru sărbători HelloTaste.ro
Mădălina Ghenea a fost hărţuită ani în şir de o altă femeie, tot româncă. „Am fost ameninţată şi... Antena3.ro
O specie considerată dispărută a reapărut în apele Patagoniei. Nu a mai fost văzută acolo de 100 de ani useit
Horoscopul zilei de 23 decembrie 2024. Peștii au parte de momente de liniște. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
5 zodii care au înțelepciune de vrăjitoare Jurnalul
Destinația unei călătorii solo poate fi cea mai bună versiune a ta Kudika
Rețeta originală de salată de boeuf. Se pune sau nu mazăre? Playtech
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului Redactia.ro
Cât costă trei zile de vacanţă la mare, în regim all inclusive, de Crăciun. Turiştii sunt aşteptaţi cu mese... Observator
De ce poftele alimentare cresc mult de sărbători. Ce se întâmplă în această perioadă MediCOOL
Rulouri din carne de porc cu ciuperci, în sos de vin alb HelloTaste
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux ProSport
Orașul din România în care va ninge 6 zile la rând, începând de mâine, potrivit meteorologilor EASEWEATHER Gandul
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat... CanCan
Cum să petreci timp de calitate cu familia în vacanța de iarnă DeParinti
Justin și Hailey Bieber au fost fotografiați în aeroportul din Los Angeles. Cei doi îndrăgostiți s-au întors... ZUTV
Modelul AI care te poate proteja de recunoașterea facială, potrivit experților. Cum funcționează Chameleon UseIT
Brăduți de Crăciun din biscuiți cu sos de ciocolată. Rețetă simplă Hello Taste