Antena

Leacuri băbești de care să te ferești: Îți pot face mai mult rău decât bine

Coronavirusul a stârnit isterie în mai multe țări din întreaga lume și din cauza faptului că nu există în prezent niciun tratament specific, au luat naștere sfaturi pentru protecția împotriva coronavirusului. Multe dintre ele sunt inofensive și inutile, dar altele sunt de-a dreptul periculoase.

Publicat: Luni, 09 Martie 2020, 09:06 | Actualizat: Luni, 09 Martie 2020, 09:06
Usturoiul nu omoară coronavirusul

Odată cu răspândirea noului coronavirus în țările din întreaga lume, au apărut și sfaturile oamenilor necalificați despre cum să ne protejăm de COVID-19. Deși multe dintre aceste sfaturi sunt inutile, dar și inofensive, altele sunt de-a dreptul periculoase și trebuie evitate, relatează BBC.

1. Usturoi

Există o sumedenie de postări prin care se recomandă consumul de usturoi pentru a preveni infectare cu coronavius postate pe rețelele de socializare.

Organizația Mondială a Sănătății arată însă că, deși este „un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene”, nu există nicio dovadă că usturoiul poate proteja oamenii de noul coronavirus.

Consumul exagerat de usturoi poate fi periculos. South China Morning Post a relatat cazul unei femei care a ajuns la spital cu o inflamație severă a gâtului, pentru că a mâncat 1,5 kg de usturoi crud.

Pe aceeași temă

2. „Minerale-minune”

Youtuberul Jodan Sather, care are mii de urmăritori pe rețelele de socializare, conisderă că un „supliment mineral minune”, numit MMS, poate „distruge” coronavirusul, dar farmaciile îl țin ascuns.

Acest supliment conține dioxid de clor, care este un agent de înălbire.

Sather și alții promovau substanța dinainte de izbucnirea coronavirusului, iar în ianuarie, vloggerul a susținut că „dioxidul de clor nu numai că ucide celulele canceroase, dar poate distruge și coronavirusul”.

Dar anul trecut, Agenția pentru Alimente și Medicamente din SUA a avertizat cu privire la pericolele pentru sănătate legate de MMS. Autoritățile medicale din alte țări au emis, de asemenea, alerte. Consumul acestui „supliment-minune” poate provoca greață, vărsături, diaree și simptome de dehidratare severă.

Recomandari A1
Pe aceeași temă

3. Dezinfectantul făcut în casă

Au existat mai multe rapoarte și plângeri în legătură cu epuizare stocurilor de gel dezinfectant,în condițiile în care spălatul mâinilor este una dintre principalele metode de prevenire a răspândirii virusului.

Tocmai din această cauză au apărut pe rețelele de socializare tot feluri de rețete de geluri dezinfectante făcute în casă.

Dar aceste rețete, care sunt prezentate drept copii ale unei cunoscute mărci de dezinfectant, sunt potrivite mai degrabă pentru curățarea suprafețelor, nu pentru mâini.

Gelurile de mână pe bază de alcool conțin de obicei emolienți, ceea ce le face mai blânde pentru piele, în condițiile în care au un conținut de alcool de 60-70%.

Profesorul Sally Bloomfield, din cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine, e de părere că nu se poate realiza un produs eficient acasă, întrucât până și vodca, prezentată ca ingredient cheie în aceste rețete, are doar 40% alcool.

Pe aceeași temă

4. Argintul potabil

Utilizarea argintului coloidal, un lichid cu particule minuscule de argint suspendat, a fost promovată de teleevanghelistul american Jim Bakker. Un invitat a susținut că soluția ucide câteva tulpini de coronavirus în decursul a 12 ore, deși a recunoscut că nu a fost încă testat pe COVID-19.

Ideea că ar putea fi un tratament eficient pentru coronavirus a fost larg împărtășită pe Facebook, în special de grupurile de „libertate medicală”, care sunt profund suspicioase în privința tratamentelor medicale obișnuite.

Susținătorii argintului coloidal susțin că poate trata tot felul de afecțiuni de sănătate, poate acționa ca un antiseptic și afirmă că ajută sistemul imunitar. Dar autoritățile din domeniul sănătății din SUA arată că nu există dovezi în acest sens. Dimpotrivă, ar putea provoca reacții adverse grave, inclusiv leziuni la rinichi, convulsii și argyria - o afecțiune care face ca pielea ta să devină albastră.

Ei spun că, spre deosebire de fier sau zinc, argintul este un metal care nu are nicio funcție în corpul uman.

Pe aceeași temă

5. Să bei apă la fiecare 15 minute

O postare, care a fost copiată și distribuită de mai multe conturi de Facebook, citează un „doctor japonez”care recomandă să bem din 15 minute în 15 minute pentru a elimina orice virus care ar fi putut intra în cavitatea bucală. O versiune în limba arabă a fost distribuită de peste 250.000 de ori.

Profesorul Bloomfield a spus că nu există absolut nicio dovadă că acest lucru va fi de vreun folos.

Virusurile aeriene intră în corp prin intermediul tractului respirator, atunci când inspirați. Unele dintre ele ar putea să intre în gură, dar apa potabilă nu vă ajută să scăpați de ele.

Pe de altă parte, să beți apă este în general un bun sfat medical.

6. Să stai la căldură și să eviți înghețata

Există mai multe variațiuni ale aceluiași sfat, conform căruia căldura ucide virusul- să beți apă caldă, să faceți băi fierbinți, să folosiți uscătorul de păr.

O postare fals atribuită UNICEF, relevă că expunerea la soare și consumul de apă caldă pot omorî virusul. Aceasta a fost distribuită de zeci de utilizatori din diferite țări pe rețelele de socializareÎn postare se mai spune că trebuie evitate înghețata și alimentele reci.

Charlotte Gornitzka, reprezentantă a Unicef, declară că este complet fals, iar postarea nu le aparține.

E adevărat că virusurile gripale nu supraviețuiesc în afara corpului uman pe durata verii, dar nu știm dacă acest lucru este valabil și în cazul COVID-19.

Expunerea la căldură și soare nu este eficientă. După ce virusul a intrat în corp, nu mai poat fi distrus decât de sistemul imunitar.

În afara corpului, pentru a distruge cu adevărat virusului, avem nevoie de temperaturi ce depășesc 60 de grade, adică mai mult decât o baie sau o saună,explică Sally Bloomfield.

E bine, pe de altă parte, să spălăm prosoapele și lenjeria de pat la 60 de grade, pentru că acest lucru omoară virusurile din țesătură, dar niciodată o idee bună pentru piele.

Whatsapp LinkedIn
superstiții virus usturoi coronavirus dezinfectant covid-19
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Maria, Regina României e producția bazată pe fapte reale, cu Roxana Lupu în rolul principal. Urmărește filmul istoric românesc disponibil în AntenaPLAY.
Stirile zilei Reacţia unui turist grec din Salonic, venit să petreacă Paştele la Bucureşti. Unde s-a dus cu tot cu familie: "Am venit acum 3 zile"
Citește și
Tradiții și obiceiuri de Lăsata Secului pentru Postul Paștelui. Dumincă este ultima zi în care mai...
Tradiții și obiceiuri de Dragobete. Ce reprezintă sărbătoarea iubirii la români și ce înseamnă...
La câte zile după Bobotează este bine să speli rufe. De la ce pleacă această superstiție
Atrage norocul și banii în 2024. Ce ritual trebuie să faci chiar în prima zi a anului
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Luptele din spatele ușilor închise: cine se opune planului SUA de a confisca rezerve valutare rusești de 260... Ziare.com
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început Antena3.ro
Ce se întâmplă după ce te lași de fumat. Experții au dezvăluit schimbările care au loc în corp useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Moneda de 1 ban care îți poate aduce bani frumoși peste noapte. Caut-o acum prin sertare, sigur o mai ai Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
Rezultate LOTO 6/49 sâmbătă 4 mai 2024. Numerele câştigătoare la tragerile speciale loto de Paşte Observator
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri MediCOOL
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare HelloTaste
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc? ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani CanCan
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor DeParinti
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau” ZUTV
Cum găsești iPhone-ul pierdut, chiar dacă e închis. Trucul simplu la care poți apela UseIT
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Hello Taste
Ultimele știri
Cursa din Formula 1™ a Marelui Premiu de la Miami a fost pe canalele Antena și în AntenaPLAY! Lando Norris a câştigat
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Doina Teodoru: „Haina nu face pom, dar omul (...)”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16,5 mai 2024. Romică Țociu și Cornel Palade, înțepături ”subtile”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Bucșă revine la iUmor cu un număr senzațional
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16,5 mai 2024. Rică Răducanu cucerește audiența cu umorul specific
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Oana Dragne și caloriile. Delia: „Eu mă regăsesc”
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Radu Pietreanu, observații fine la un pahar de vin
Horoscop zilnic 6 mai 2024. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. Iulia Albu și mai excentrică. Ce probleme ridică
Ediție specială iUmor de Paște, România ești campioană, sezonul 16, 5 mai 2024. „BD: La munte și la mare”, varianta modernă
Mai multe