Antena Căutare

De ce se dau dulciuri de Halloween. Tradiția e răspândită în mai multe colțuri ale lumii

Oameni din întreaga lume celebrează ziua de 31 octombrie îmbrăcând costume inedite și înfricoșătoare, decorându-și casele, mergând la colindat și vizionând filme horror.

Galerie
Ce spune legenda lui Jack O'Lantern | Shutterstock, ProfiMedia

Sărbătoarea de Halloween este una cu totul specială și are loc în fiecare an pe data de 31 octombrie. În noaptea respectivă, copiii se costumează în tot felul de personaje, de la supereroi până la unele înfricoșătoare, și colindă din casă în casă, primind la schimb dulciuri.

În 2024, Halloweenul pică într-o zi de joi, însă asta nu-i împiedică pe cei mici să bată din ușă-n ușă. În București, atmosfera de Halloween a cuprins mare parte din parcuri. Acolo cei mici, dar și cei mari vor găsi decorațiuni specifice, dar și activități inedite.

Citește și: Top 5 cele mai bune filme de Halloween 2024. Ce poți viziona în noaptea de 31 octombrie

Unde își are rădăcinile tradiția de Halloween

Articolul continuă după reclamă

Această tradiție, deși mai nouă în România, i-a captivat atât pe cei mici, cât și pe adulți. Este o seară în care se dă frâu liber imaginației atât în ceea ce privește conceperea costumelor, cât și la decorațiuni.

Vedeta săbătorii este dovleacul, care se spune că va prinde viață la miezul nopții, dacă are o lumânare în interior.

Potrivit legendei, în noaptea de 31 octombrie spiritele sunt cele mai active, granița dintre lumea celor vii și a morților fiind extrem de subțire.

În zonele celtice, conform tradiției populare, sărbătoarea din 31 octombrie marca sfârșitul recoltei și începutul iernii și se numea Samhain. Și aceștia considerau că spiritele puteau trece din lumea morților în cea a viilor în noaptea respectivă.

Citește și: Așa mamă, așa fiică! Nicole Cherry, apariție inedită alături de Anastasia. Cum arată în costumul de supereroine, Wonder-Woman

Conform unei surse, multe tradiții și chiar costumele de Halloween își au rădăcinile în festivalul Samhain. Halloweenul, adică All Hallows' Eve, este, de fapt, o sărbătoare care include atât practicile celtice, cât și cele creștine.

Odată cu creștinarea Europei, această tradiție celtică s-a surapus sărbătorii Ziua Tuturor Sfinților, ceea ce a determinat asimilarea unor tradiții în contextul religios.

Tradițiile de Halloween variază totuși în funcție de regiune. Festivalul Samhain este originar din Irlanda și înseamnă chiar „Sfârșitul verii”, astfel că locuitorii vor păstra unele tradiții și în zilele noastre. Printre acestea sunt focurile de tabără, care simbolizează unitatea și renașterea, și comemorarea strămoșilor.

Citește și: Alexia Eram a purtat un costum din latex pentru a fi o adevărată Catwoman. Cât de bine a arătat în ținuta mulată

Cu această ocazie, celții făceau anumite ritualuri purtânt costume și măști și aruncau oasele animalelor sacrificate în focurile de tabără. În acest mod voiau să îndepărteze spiritele rele. Tot astfel costumați, tinerii mergeau din ușă-n ușă pentru a colinda pe la casele oamenilor, astfel încât să sperie spiritele rele și să nu le intre acestora în locuință.

Un alt ritual era trecerea prin foc, ceea ce însemna purificarea întregii comunități.

În Statele Unite ale Americii, Halloweenul este mult mai comercial, punându-se accentul pe costume, petreceri și dulciuri.

Citește și: Heidi Klum s-a îmbrăcat în vierme la propria petrecere de Halloween. Nimeni nu se aștepta la ce a urmat când și-a dat costumul jos

De ce se dau dulciuri de Halloween

Halloweenul este exemplul perfect pentru îmbinarea mai multor culturi și credințe care se adaptează la un anumit context sau regiune.

În Europa această sărbătoare a fost transformată în anul 835, de către Biserica Romano-Catolică, în una creștină, denumită Ziua Tuturor Sfinților.

Trick or Treat este un obicei deja răspândit în întreaga lume și este asociat cu Halloweenul. Deși este un obicei distractiv, care îi încântă pe copii, are la bază o legendă irlandeză despre Jack O'Lantern.

Citește și: Tradiții și superstiții de Halloween. Ce semnifică sărbătoarea și care sunt originile ei

Jack O'Lantern se spune că era un fierar avar și înșelător. Acesta se pare că ar fi reușit să-l înșele de mai multe ori chiar și pe Diavol. Drept pedeapsă, Jack nu a fost primit nici în Rai, nici în Iad. Cu toate acestea, Divolul i-a dat un nap înăuntrul căruia era un cărbune aprins, care trebuia să-i lumineze calea prin întuneric.

Legenda spune că de atunci Jack O'Lantern rătăcește pe pământ cu felinarul său, avertizându-i pe oameni în privința lăcomiei și înșelăciunii. De aici și dovleacul sculptat, care menține legenda vie și, în același timp, este un simbol care alungă spiritele rele.

Colindatul din seara de Halloween este o continuare a tradiției celtice, când oamenii se deghizau pentru a alunga spiritele rele, iar localnicii care-i primeau pe colindători le ofereau gustări dulci de toamnă.

În unele locuri se obișnuiește să se viziteze locurile despre care se știe că sunt bântuite în noaptea respectivă sau locurile special concepute, unde lucrează actori profesioniști. Această experiență dă o notă aparte serii respective.

Și-a părăsit soțul pentru un cal! Femeia a simțit că bărbatul „nu se ridica la standardele animalului”... Semnificația orelor în oglindă: Ce sunt și ce mesaje ascunse transmite Universul...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x