Soprana Mariana Nicolesco a murit. Marea artistă avea 73 de ani
Soprana Mariana Nicolesco a murit la vârsta de 73 de ani. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Operei Naționale Române din Cluj Napoca.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 14 Octombrie 2022, 23:36 | Actualizat: Sambata, 15 Octombrie 2022, 00:06Mariana Nicolesco s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani și anunțul a fost făcut de către reprezentanții Operei Naționale Române din Cluj Napoca, pe pagina oficială de Facebook a instituției. Într-un timpn extrem de scurt, postarea a adunat sute de comentarii și distribuiri.
Marea soprană Mariana Nicolesco a murit la vârsta de 73 de ani
Soprana Mariana Nicolescu s-a născut în localitatea Găujani, judeţul Giurgiu, la 28 noiembrie 1948. A studiat vioara la Şcoala de Muzică din Braşov și apoi s-a înscris la secţia de canto din cadrul Conservatorului din Cluj-Napoca, ca mezzosoprană.
A studiat la Conservatorul din Roma, având bursă. A lucrat apoi cu nume sonore și au urmat numeroase premii prestigioase, printre care și Concursul Verdi la Busseto, Concursul internaţional de Canto Voci Rossiniane organizat de Radioteleviziunea italiană RAI la Milano, cel mai important concurs de canto din lume la momentul respective. Astfel, Mariana Nicolesco și-a început o impresionantă carieră muzicală internațională.
Aclamată ca Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, Diva Divină pe cele mai prestigioase scene şi în principalele săli de concert ale lumii, printre care Teatrul alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Bayerische Staatsoper München, Teatrul La Fenice din Veneţia, Teatro Municipal din Rio de Janeiro, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Lyric Opera Chicago, Semperoper Dresda, San Francisco Opera, la Tokyo, Nagoya, Osaka, Pretoria, la Festivalul de la Salzburg, Maggio Musicale Fiorentino sau Rossini Opera Festival de la Pesaro, la Carnegie Hall din New York, Royal Festival Hall de la Londra, Musikverein de la Viena, Salle Pleyel la Paris, Concertgebouw la Amsterdam, Marea Sală a Conservatorului din Moscova, Accademia di Santa Cecilia de la Roma, soprana Mariana Nicolesco a sedus publicul cu vocea sa, cu măiestria sa în arta cântului şi cu personalitatea ei scenică, abordând cu brio un amplu repertoriu mergând de la baroc la creaţia contemporană, potrivit biografiei publicate de Academia Română, arată cei de la news.ro.
În cursul serii de vineri, 14 octombrie 2022, îndrăgita soprană Mariana Nicolesco s-a stins din viață la vârsta de 94 de ani. Iată mai jos mesajul publicat pe pagina oficială de Facebook a Operei Naționale Române Cluj Napoca:
„Această seară ne aduce într-un moment al despărțirii de o stea memorabilă a lumii lirice! Îndurerați, ne luăm rămas bun de la 𝑷𝒓𝒊𝒎𝒂𝒅𝒐𝒏𝒏𝒂 𝑨𝒔𝒔𝒐𝒍𝒖𝒕𝒂: MARIANA NICOLESCO.
Descrisă în cuvinte precum 𝑅𝑒𝑔𝑖𝑛𝑎 𝑑𝑒𝑙 𝐵𝑒𝑙𝑐𝑎𝑛𝑡𝑜, 𝑃𝑟𝑖𝑚𝑎𝑑𝑜𝑛𝑛𝑎 𝐴𝑠𝑠𝑜𝑙𝑢𝑡𝑎 sau 𝐷𝑖𝑣𝑎 𝐷𝑖𝑣𝑖𝑛𝑎̆, Mariana Nicolesco lasă în urmă un univers pe care l-a îmbogățit nemărginit cu prezența sa în această lume.
A fost Membră de Onoare a Academiei Române, Doctor Honoris Causa și Profesor onorific al mai multor Universități, precum Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Academia Internaţională „Mihai Eminescu” din Craiova, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea Transilvania din Braşov și Academia de Arte din Chişinău.
De asemenea, numită Comandor al Republicii Italiene, Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa, a fost decorată cu Ordinul Naţional Steaua României în Grad de Mare Cruce „pentru merite excepţionale, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră”.
Un studiu arată că, în istoria Teatrului alla Scala din Milano, este soprana care a apărut în cele mai multe premiere absolute. Invitată de Papa Ioan Paul al II-lea, Mariana Nicolesco a cântat minunatele colinde româneşti la Primul Concert de Crăciun în Vatican, transmis și urmărit de peste un miliard de oameni.
Doar câteva din multitudinea momentelor istorice care prin implicarea sopranei au devenit memorabile.
Drum lin spre cer, stea a universului operistic!”, este mesajul apărut în cursul serii de vineri, 14 octombrie 2022, pe pagina de Facebook a Operei Naționale Române din Cluj Napoca.