Stare de urgență din nou, în România? Nelu Tătaru, declarație de ultim moment: „O parte din vină o avem cu toții”
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, joi seară, că este posibilă revenirea la starea de urgență în România, dacă „unii dintre noi vor, cu tot dinadinsul”, să se întâmple acest lucru.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Vineri, 24 Iulie 2020, 08:55 | Actualizat: Vineri, 24 Iulie 2020, 12:13Nelu Tătaru consideră că România trece printr-un alt episod al epidemiei de coronavirus pe care nu și l-a dorit nimeni, iar „o parte din vină o avem cu toții”.
„Carantina o să o putem da la diverse localități când întrunesc niște criterii și avem o transmitere comunitară accentuată. Deocamdată, nu cred că ajungem la starea de urgență, dar dacă unii dintre noi vor încerca și vor vrea cu tot dinadinsul, vom ajunge la acea stare de urgență!
Mulți dintre noi trebuie să respecte niște reguli, altfel vom ajunge la suprapopularea sistemului medical și la acele imagini din Italia și Spania”, a spus Nelu Tătaru, joi seară, la Antena 3.
Nelu Tătaru: Deși ar fi posibilă și revenirea la starea de urgență, situația nu este scăpată de sub control
Totuși, Nelu Tătaru consideră că situația nu este scăpată de sub control și încă mai sunt șanse ca în două-trei săptămâni curba infectărilor să se stabilizeze și apoi să înceapă să coboare.
„În opinia mea, situația nu a scăpat de sub control, numai că trăim un alt episod pe care nu l-a dorit nimeni. O parte din vină o avem cu toții, poate mai mare cei care nu au mai vrut să creadă că există așa ceva sau au uitat zilele și săptămânile, chiar lunile în care au stat închiși în casă, temători și uitându-se la televizor la ce se întâmplă în Spania și Italia.
Cam asta se întâmplă și astăzi, numai că astăzi avem niște măsuri de relaxare, avem o parte a populației care nu mai crede, avem niște factori decizionali care negativează cam tot ce s-a întâmplat în aceste patru luni luni și avem niște instigări la nerespectarea unor reguli.
Suntem într-un moment în care avem de asigurat o capacitate de diagnostic și tratament a celor care sunt pozitivi și trăiesc boala, precum și un moment în care tot ce ar trebui să însemne direcție de sănătate publică să facă anchete epidemiologice, să identifice, să izoleze sau să carantineze, pentru ca boala să se desfășoare într-un cerc închis, pentru a avea o transmitere comunitară din ce în ce mai mică”, a mai spus ministrul Sănătății.
Nelu Tătaru a îndemnat românii să aprecieze ce s-a întâmplat în primele patru luni ale epidemiei de coronavirus, în România și să facă un efort pentru reducerea numărului de noi infectări.
„Am trecut mai ușor decât alții într-o primă etapă și poate plătim succesul nostru, alții crezând că n-a fost nimic. A venit un moment în care toți ar trebui să ne întoarcem și să apreciem ce-a fost în primele patru luni, munca unui corp medical, și să facem cu toții un efort, poate să revenim, în două săptămâni sau trei săptămâni, când se va consuma acest moment al bolii pentru cei care au în acest moment infecția, pe o pantă care să ne stabilizeze și apoi să meargă descendent”, a încheiat ministrul.