Oficial: Când intră România în stare de alertă! Amendamanetul votat contrazice Constituția: „Mai faci și astfel de artificii”
Amendamentul Partidului Național Liberal prin care legea intră în vigoare de la momentul publicării în Monitorul Oficial a trecut. Acest lucru contravine Constituției, unde este prevăzută intrarea în vigoare la trei zile de la momentul publicării.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 13 Mai 2020, 14:08 | Actualizat: Miercuri, 13 Mai 2020, 14:19„Constituția spune ceva, colegii mei au dat un amendament. Din când în când e permis în politică sa mai faci și artificii astfel încât măsurile adecvate unei stări de urgență să poată fi puse în aplicare.
Pentru că, dacă există această sincopă despre care PSD a tot menționat, și anume aceea de trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial, trebuia să existe și o soluție tehnică pentru rezolvarea ei”, a declarat Alina Gorghiu la Antena 3.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a discutat proiectul de lege privind starea de urgenţă.
Până acum au fost adoptate mai multe amendamente printre care şi unul depus de deputatul PNL, Florin Roman, ce prevede că legea intră în vigoare de la publicarea în Monitorul Oficial, nu în trei zile de la promulgare, aşa cum prevede Constituţia, amendament ce este practic în contradicţie cu Constituţia.
„La articolul 64, după alin.(2) se introduce un nou alineat cu cuprinsul: (3) Legea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, partea I”
Ce presupune starea de alertă
Pentru a ține epidemia de coronavirus sub control, președintele a anunțat trecerea la stare de alertă, care este o măsură de prevenţie instituită la nivel local sau naţional, ce constă în punerea în aplicare a unor planuri de acțiuni și măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.
Mai exact, în timpul stării de alertă, autoritățile vor putea lua diverse măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii, cu respectarea prevederilor art. 53 din Constituţia României.
În timpul stării de alertă, autoritățile vor putea să emită ordonanțe de urgență pentru a dispune în continuare diverse măsuri de izolare sau distanțare socială.