Tradiția și arta încondeierii Ouălor de Paște, în România. Ce poți vedea la Muzeul Oului din Bucovina
Tradiția și arta încondeierii Ouălor de Paște, în România. Unde există un Muzeu al Oului. Paște 2019 înseamnă și tradiția, devenită artă în Bucovina, a încondeierii ouălor. În articolul a1.ro, vei mai afla secretele încondeierii ouălelor în Transilvania, Banat și Maramureș
Publicat: Marti, 16 Aprilie 2019, 14:28 | Actualizat: Marti, 16 Aprilie 2019, 14:38Tradiția și arta încondeierii Ouălor de Paște, în România. Unde există un Muzeu al Oului. Paște 2019 înseamnă și tradiția, devenită artă în Bucovina, a încondeierii ouălor. În articolul a1.ro, vei mai afla secretele încondeierii ouălelor în Transilvania, Banat și Maramureș
Sărbătoarea Paștelui îi găsește pe români cu casele curate, sufletele pregătite pentru primirea luminii, mesele bogate și ouăle vopsite și aranjate pentru musafiri. În Bucovina, tradiția înroșirii ouălor de Paște în Joia Mare nu este una simplă. Încondeierea ouălor este o artă moştenită din moşi strămoşi, o artă pe care oamenii din Bucovina o respectă cu sfinţenie, fiind inspirată din costumele populare, din motivele tradiţionale şi din natură.
Tradiția și arta încondeierii ouălor de Paște
Gospodinele aleg ouă proaspete de rață și de găină. Multe dintre ele au și o metodă pentru deosebirea ouălor proaspete de cele vechi, prin scufundarea în apă. Ouăle proaspete cad la fund, cele vechi se ridică la suprafaţă. Apoi, ouăle trebuie musai golite. În acest fel ele pot fi păstrate şi peste 100 de ani. Golirea oului mai este necesară pentru a elimina riscul ca la o spargere accidentală să avem un miros neplăcut. Golit, oul devine mai uşor la încondeiat.
De asemenea, ouăle de casă se spală doar cu apă, dar cele din comerţ trebuie uneori degresate folosind şi puţin detergent.
Tehnica pe care gospodinele o folosesc se numește împistruirea cu ceră naturală de albine. Această tehnică este foarte complexă şi extrem de greu de realizat sau de reprodus. Se lucrează cu ouă de găină, de raţă, de gâscă şi chiar de struţ. Culorile folosite sunt: alb – care simbolizează viaţa, cerul, galben, care simbolizează pâinea cea de toate zilele, roşu, însemnând viaţa, sângele, iar negru pământul. Fiecare ou încondeiat în felul său are o semnificaţie.
Ce poți vedea la Muzeul Oului din Bucovina
Muzeul Oului din Vama este cel mai mare muzeu de acest gen din România, fiind unic prin modul de organizare şi prin valoarea exponatelor. Muzeul reuneşte peste 7000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi ouă de pe toate meridianele lumii. Dintre acestea, aproximativ 3500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente.
Ouăle din muzeu sunt aranjate în 45 de vitrine distribuite în 3 încăperi, muzeul fiind structurat pe mai multe secţiuni :
- ouă bucovinene (unele cu o vechime între 50 şi 100 ani),
- ouă din alte zone ale României,o colecţia internaţională ( ouă tradiţionale din 82 de ţări ale lumii),
- creaţii ale artiştilor de diferite naţionalităţi aranjate pe teme (ouă cu motive religioase, florale, abstracte, ouă perforate, ouă cu aplicaţii etc.),
- creaţiile artistei Letiţia Orşivschi,
- ouă diverse ( ouă din porţelan, ceramică, sticlă, lemn, piatră).
În colecţie există şi ouă rare, ca cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil, flamingo, dar şi ouă cu dimensiuni foarte mici: de gecko, potârniche, vrabie, porumbel, rândunică, prepeliţă, alături de ouă de fazan, păun, raţă, gâscă, curcă, struţ etc.
Sursă foto: facebook.com @BucovinaTeIubesc