Trecerea la ora de iarnă 2019. Cum ne afectează și cum ne protejăm
Trecerea la ora de iarnă 2019. Cum ne afectează și cum ne protejăm. România trece la ora de iarnă în weekendul 26-27 octombrie 2019. Așadar, vom dormi mai mult cu o oră, având însă mai puțină lumină naturală de la soare.
Autor: Mirabela Năstase Publicat: Miercuri, 23 Octombrie 2019, 08:29 | Actualizat: Miercuri, 23 Octombrie 2019, 08:32- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Trecerea la ora de iarnă 2019. Cum ne afectează și cum ne protejăm. România trece la ora de iarnă în weekendul 26-27 octombrie 2019. Așadar, vom dormi mai mult cu o oră, având însă mai puțină lumină naturală de la soare.
Trecerea la ora de iarnă 2019 va fi resimțită din plin de organismul nostru. Schimbarea programului este un efort pentru organismul nostru, deoarece ritmul nostru biologic este modificat. Am putea considera acest ritm ca un model foarte precis, căruia îi place să urmeze un program regulat. Un decalaj de o oră înainte sau în spate îl poate deregla. Pe lângă modificarea ritmului natural și a producției de hormoni care răspund la lumina soarelui - cum ar fi melatonina - schimbarea orei ne afectează performanțele, cred specialiștii.
Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă
Pentru organismul nostru, shimbarea orei se traduce prin mai multă oboseală, probleme de adormire, senzația de a nu se fi odihnit la trezire și mai multă irascibilitate, ceea ce provoacă mai mult stres.
De asemenea, există unii hormoni, cum ar fi prolactina, care sunt alterați. Producția acestor hormoni este mai mare dimineața devreme și o schimbare a orei poate afecta comportamentul, provocând deci o mai mare irascibilitate. Spre exemplu, la menopauză, femeile au deja o fluctuație hormonală mai mare, pe lângă tulburări de insomnie sau dispoziție, astfel încât avansarea sau întârzierea ceasului le va înrăutăți simptomele.
Pentru a evita ca schimbarea orei să vă afecteze sănătatea, ideal este să vă culcați și să vă treziți la aceeași oră, pentru a păstra sincronizarea ceasului biologic. De asemenea, este important să aveți o rutină înainte de a merge la somn - o baie, citit etc -, și să nu beți cafea sau să mâncați ciocolată cu cel puțin șase ore înainte.
Când pică ora de iarnă în următorii ani
Pentru următorii ani, trecerea la ora de vară şi la ora de iarnă se va face la următoarele date:
2019 – 31 martie – 27 octombrie
2020 – 29 martie – 25 octombrie
ORA DE IARNĂ 2019. Dăm ceasurile înapoi și dormim mai mult