Un cioban a sunat la 112 să spună că s-a rătăcit în pădure. Ce au descoperit polițiștii când l-au găsit și de ce l-au amendat
Un cioban din comuna Bălţăteşti, județul Neamț, a sunat la 112 în repetate rânduri pentru a anunța că s-a rătăcit în pădure. După ce l-au găsit pe bărbat, polițiștii l-au amendat.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Miercuri, 12 Iulie 2023, 12:48 | Actualizat: Miercuri, 12 Iulie 2023, 13:26Ciobanul în vârstă de 43 de ani a sunat la 112 spunând că s-a rătăcit în păsudurea din comună, după ce ar fi fost urmărit de un urs. Bărbatul a sunat de mai multe ori la numărul de urgență, oferind de fiecare dată o altă locație. În cele din urmă, oamenii legii l-au găsit pe bărbat, într-o altă localitate față de cea indicată. Mai mult, oamenii legii au descoperit că bărbatul era sub influența alcoolului și în afara unui pericol. Astfel, ciobanul a fost amendat pentru apelarea nejustificată la serviciul 112.
Polțiștii l-au amendat pe bărbatul din Neamț pentru apel nejustificat la 112
„Bărbatul a revenit cu mai multe apeluri, comunicând de fiecare dată altă locaţie. În urma activităţilor investigative desfăşurate de poliţişti, bărbatul aflat sub influenţa băuturilor alcoolice a fost identificat în localitatea Crăcăoani, acesta nefiind într-o situaţie de pericol”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, inspectorul Ramona Ciofu.
Pe aceeași temăCât primesc amendă cei care sună nejustificat la serviciul de urgență 112
Poliția Română trage un semnal de alarmă cu privire la apelul fals la 112.
„Legislația din România prevede că „alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, se pedepsește cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgențe poate fi sancționată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunității”.
Apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viața unei persoane aflate în pericol. În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent sau, mai grav, fals, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor! Săvârșirea din nou a contravenției, în interval de un an de la aplicarea sancțiunii, se sancționează cu amendă de la 2000 la 4000 de lei sau cu prestarea de la 200 la 400 de ore de muncă în folosul comunității.
Apelurile abuzive la numărul unic de urgență 112 pot distrage atenția și resursele operatorilor din dispecerat, precum și a personalului de intervenție de la situațiile reale de urgență, punând în pericol viața și siguranța cetățenilor”, se arată într-un comunicat emis recent de Poliția Română.