Un medicament des folosit de români ar putea dispărea. Ce transmite președintele Asociației de Medicamente Generice din România
Farmaciile ar putea rămâne fără un medicament popular printre români. Iată ce s-a întâmplat.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 07 Noiembrie 2024, 17:29 | Actualizat: Joi, 07 Noiembrie 2024, 17:29Blocajele legislative și administrative de pe piață ar putea afecta grav distribuirea medicamentelor în farmacii.
Un medicament des folosit de români va dispărea din farmacii. Ce transmite președintele Asociației de Medicamente Generice din România
Asociația de Medicamente Generice din România anunță o lovitură grea atât pentru producătorii de medicamente generice, cât și pentru pacienți.
Farmaciile ar putea rămâne fără Paracetamol și Metformin, utilizat pentru problemele diabetice.
Pe aceeași temă„Birocraţia nu poate justifica pierderi de vieţi sau de resurse financiare. Solicităm autorităţilor competente, Ministerul Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, să ia măsuri pentru a modifica legislaţia, astfel încât pacienţii să aibă acces mai rapid la medicamentele generice şi biosimilare.
În acest fel, resursele financiare existente vor putea fi utilizate mai eficient pentru a trata un număr cât mai mare de pacienţi.
Într-un moment în care sănătatea publică este o prioritate şi în care bugetul pentru compensarea medicamentelor nu este suficient, optimizarea bugetelor prin facilitarea accesului pacienţilor la medicamente cu preţuri mai mici este o măsură necesară şi urgentă”, susține președintele Asociației de Medicamente Generice din România, potrivit unei surse.
Simona Cocoș mai precizează și ce consecințe directe au directivele de taxe noi pentru producătorii de medicamente.
Pe aceeași temă„Cel mai probabil, ea va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente generice 100% româneşti şi/sau asupra unor linii de producţie şi va afecta grav securitatea aprovizionării cu medicamente generice, ameninţând disponibilitatea unor medicamente critice.
De pildă, ar putea duce la dispariţia Paracetamolului şi a Metforminului - cel mai frecvent medicament prescris oral pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2. Ce se întâmplă, de fapt, este că această directivă impune taxe noi pentru producătorii de medicamente, care nu pot să gestioneze costurile prin majorarea preţurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătăţii”, speficică aceasta.
Astfel că, prețurile ar putea crește semnificativ. Mai exact, la Paracetamol, ar putea fi o creștere de 45%, iar în cazul Metforminului, una de 48%. Acesta din urmă, potrivit sursei menționate anterior, ar putea fi scos definitiv de pe piață.
Aceste două medicamente nu sunt singurele afectate. Sunt mai bine de 700 de medicamente generice compensate cu prețuri mai mici de 10 lei.
Pe aceeași temă„În aceeaşi situaţie, se regăsesc cele peste 700 de medicamente generice compensate cu preţuri de până în 10 lei. (...) În România, preţurile la medicamente sunt stabilite folosind un sistem de referinţă, care ia în calcul cel mai mic preţ dintr-un coş de 12 state membre UE. Acest sistem pune în impas multe medicamente cu preţuri mici”, mai precizează președintele Asociației de Medicamente Generice din România.