- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O serie de medicamente pentru durere și febră au intrat în vizorul Agenției Europene a Medicamentului după ce ar fi provocat reacții adverse rare în anumite țări de pe întregul continent.
Deși pare greu de crezut, este posibilă retragerea de la vânzare a medicamentelor pe bază de metaminazol, substanță regăsită în special în cazul Algocalminului, dar și a altor analgezice precum: Novocalmin sau Locamin.
Citește și: Îți apare acest semn pe limbă? Este o alertă că trebuie să renunți la cafea. Ce înseamnă, de fapt
Iată ce spun autoritățile despre cazul revoltător!
Algocalminul ar putea cauza o afecțiune ce poate fi fatală
Agenția Finlandeză a Medicamentului trage un semnal de alarmă cu privire la reacțiile adverse ale Algocalminului, pentru că există posibilitatea ca reacțiile apărute să ducă la scăderea rapidă a globulelor albe din sânge și, inclusiv, la moarte, scrie Antena 3 CNN.
Purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, Anca Crupariu, a explicat dacă există motive de îngrijorare și în rândul românilor, dar și despre posibila dispariție a cunoscutului medicament.
„Se știa și până acum și era scris în prospect faptul că acest medicament poate duce la agranulocitoză. Dar era vorba despre o reacție adversă rară sau foarte rară. Deci nu este vorba despre o noutate.
Ceea ce este interesant și este greu de explicat este faptul că, încă de acum 15 ani, un studiu multicentric, referitor la acest risc de agranulocitoză, a arătat că mai mult în zonele din nordul Europei, din cauza unor caracteristici genetice care predispun la această afecțiune de tip imuno-alergic, acolo au fost înregistrate multe cazuri. Iar în sudul Europei, foarte puține sau deloc.
Ca dovadă că și acum agenția medicamentului din Finlanda a fost cea care a solicitat procedura de arbitraj, care este practic o procedură de reevaluare a profilului de siguranță al medicamentelor care conțin metamizol.
Citește și: Alertă în România! Țânțarul tigru, care provoacă febra dengue, a ajuns și la noi în țară. Cum îl recunoști
Ceea ce este și mai important este faptul că este o procedură de urgență, pentru că au avut foarte multe cazuri letale.
Asta nu înseamnă că populația trebuie să se sperie. La noi în țară au existat doar câteva cazuri, foarte puține, foarte rare, dar Agenția Europeană a Medicamentului, odată ce a declanșat această procedură, toate statele membre, toate Agențiile Medicamentului, vor participa la această analiză și vor implica profesioniști din domeniul sănătății”, a explicat aceasta în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.
Și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a comentat această situație, venind în completarea spuselor Purtătorului de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, Anca Crupariu.
„Agranulocitoza, pe care o produce în anumite cazuri, foarte rar, între unu la 10.000 și unu la 100.000 de cazuri, era cunoscută. Deci, nu este o chestiune necunoscută, apare în prospectul acestui produs dintotdeauna. Știți bine că orice produs farmaceutic are și efecte adverse, așa că nu avem un motiv de îngrijorare, așteptăm rezultatul acestei investigații sau recomandările Agenției” a precizat acesta pentru euronews.ro.
Căpșuni românești infestate cu substanțe periculoase. Acestea erau vândute în mai multe piețe cunoscute din București... (P) Suplimentele alimentare cu vitaminele A și E, ajutor natural pentru protecția mucoaselor gastrice și intestinale...