Va exista sau nu al doilea val de coronavirus în România? Medicul Adrian Marinescu, noi lămuriri: ”Virusul evoluează imprevizibil!”
Șansele ca România să fie lovită de un al doilea val de coronavirus sunt mici, susține Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București. Acesta susține că românii vor putea să se bucure de concedii, iar numărul de noi îmbolnăviri va ajunge spre zero în următoarea perioadă.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 04 Iunie 2020, 18:04 | Actualizat: Joi, 04 Iunie 2020, 19:16- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În cadrul unui interviu, medicul Adrian Marinescu a vorbit despre ce ar putea să însemne un eventual val doi de coronavirus.
”Se tot discută și lumea, când aude de termenul 'val 2', deja li se pare așa o chestie de gravitate. De fapt, nimeni nu poate să știe exact, niciun specialist din lume, nu poate să garanteze, pentru că este un virus care evoluează imprevizibil și este o variabilitate genetică, nu ai cum să știi exact cum se întâmplă, dar poți să te gândești la niște lucruri pe care le ai în momentul ăsta. Comparând cu SARS din 2003 - evident că fenomenul atunci a fost mult mai restrâns. Și ca să înțelegem ce înseamnă restrâns, gândiți-vă că în România au fost atunci doar 20 de cazuri, tratate la Matei Balș. Iar acum sunt în țara noastră aproape 20.000 de cazuri de coronavirus. În 2003 a fost o variantă fericită, în care fenomenul s-a închis după 10 luni. Acum, este clar că un fenomen atât de amplu precum SARS-CoV-2 nu poate să se închidă la fel de repede precum cel din 2003, care s-a încheiat în 10 luni. 10 luni ar însemna acum ca, dacă primele cazuri au fost diagnosticate în decembrie, undeva în toamnă, cel mai devreme, să se închidă ciclul. Asta ar presupune să scadă numărul de îmbolnăviri, dar nu doar în România, ci în toate regiunile de pe glob. Este clar că dacă scade doar în România, vom avea cazuri de import. Ce ne-ar interesa ar fi o scădere către zero a numărului de cazuri și să rămână ca atare. Măsurile de prevenție și tot ceea ce facem ar putea să închidă mai repede acest circuit.”, a declarat el pentru HotNews.ro.
De asemenea, acesta susține că medicii vor putea să țină în frâu noile îmbolnăviri.
”Până la urmă ce ar însemna valul 2? Că va scădea numărul de îmbolnăviri pe o perioadă de timp și la un moment dat, într-o anumită regiune, curba începe să fie ascendentă. Dacă stăm să ne gândim că în China, numărul de îmbolnăviri scăzuse la un moment dat către zero și totuși au fost cazuri pe urmă, asta înseamnă că o mică creștere, o curbă ascendentă am avut deja în China, și în Coreea. Nu trebuie să ne gândim că valul 2 va fi peste o perioadă de timp de nu știu câte luni, de la zero cazuri să ajungem să avem nu știu câte cazuri. Înseamnă că este o discuție dinamică și e posibil ca, la un moment dat, să mai fie creșteri, ceea ce înseamnă mici valuri sau mici creșteri, cum vrem să le spunem.", a mai spus el.
Câte cazuri de coronavirus s-au înregistrat în ultimele 24 de ore
Până astăzi, 4 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 19.907 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 13.919 au fost declarate vindecate și externate. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 238 noi cazuri de îmbolnăvire.
Totodată, până acum, 1299 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
”Având în vedere numărul de cazuri nou confirmate, care se situează peste media ultimei săptămâni, atragem atenția asupra respectării cu rigurozitate a normelor de conduită sanitară și de prevenire a răspândirii noului coronavirus, cu precădere a celor referitoare la purtarea măștii în spații închise, evitarea contactului, igienizarea frecventă a mâinilor și păstrarea distanței față de alte persoane”, avertizează autoritățile.
La ATI, în acest moment, sunt internați 153 de pacienți.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 2.363 de persoane. Alte 96.693 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 472.850 de teste.