Vești bune pentru angajați! Când vor avea parte de o minivacanță de trei zile în 2022
Românii vor avea parte o minivacanță în luna iunie, cu ocazia Rusaliilor. Astfel, angajații vor fi liberi sâmbătă, duminică și luni (11, 12 și 13 iunie).
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Joi, 12 Mai 2022, 11:54 | Actualizat: Joi, 12 Mai 2022, 12:31Anul acesta Rusaliile vor fi pe 12 iunie şi 13 iunie (duminică şi luni), ceea ce înseamnă că atunci va fi următoarea minivacanță pentru angajații din România.
Următoarele zile libere vor fi: pe 1 iunie (miercuri), cu ocazia Zilei Copilului; 12 iunie şi 13 iunie (duminică şi luni), de Prima şi a doua zi de Rusalii; 15 august (luni) - de Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie (miercuri) - de Sfântul Andrei; 1 decembrie (joi) - de Ziua Naţională a României; 25 decembrie şi 26 decembrie (duminică şi luni) - de Crăciun.
Pe aceeași temăCe se întâmplă cu angajații care nu primesc zillele libere legale
Dacă angajații lucrează în zilele libere legale, angajatorii sunt obligați să le ofere acestora compensații. Asfel, angajații trebuie să fie compensați cu timp liber în următoarele 30 de zile, iar dacă acest lucru nu este posibil ziua liberă legală muncită trebuie plătită dublu.
Potrivit legii, angajatorii care nu oferă zilele libere legale, sau compensații, riscă amenzi cuprinse între 5 și 10 mii de lei.
Pe aceeași temăCe sărbătorim de Rusalii, când vom avea următoarea minivacnață
Rusaliile reprezintă sărbătoarea pogorârii Sfântului Duh peste Sfinții Apostoli, eveniment cu care ia final descoperirea față de lume și de creație a lui Dumnezeu.
De asemenea, de Rusalii se celebrează și întemeierea Bisericii creștine. În această zi sfântă, Sfântul Apostol Petru a cuvântat și aproximativ 3.000 de persoane s-au convertit la creștinism, dând naștere primei comunități creștine din Ierusalim.
Sărbătoarea Rusalii cade întotdeauna la 10 zile după Înălțare și la 50 de zile după Sărbătorile Pascale.
Rusaliile sunt cinstite cum se cuvine în mai multe zone ale țării. De exemplu, în Oltenia există un obicei îndrăgit care se numește Dansul Călușarilor, un joc care aduce noroc și sănătate.
În a doua zi de Rusalii, călușarii se grupează în cete de câte 7-8 și merg din casă în casă pentru a colinda și alunga spiritele malefice. Oamenii obișnuiesc să-i primească cu frunze de nuc, pelin, usturoi, apă și sare, bani.
Un alt obicei specific Rusaliilor este ”Împănatul boului” și este des întâlnit în zonele Ardealului. Personajul principal este un bou împodobil cu ornamente din flori, care se plimbă pe ulițele satului până la biserică. Odată ajunsă procesiunea la porțile lăcașului, preotul îl sfințește. La un moment dat, animalul este eliberat și o tânără fată primește misiunea de a-l stăpâni și a ocoli o masă de trei ori. Tradiția spune că domnișoara se va cununa în anul următor.
”Udatul nevestelor” este o altă tradiție din Ardeal, care se ține imediat după Rusalii 2021. Se pare că soțiile care sunt stropite cu apă vor rămâne sănătoase și frumoase în tot restul anului.