Ziua Europei 2019. Cum sărbătoresc românii de 9 mai
Ziua Europei 2019. Cum sărbătoresc românii de 9 mai. Această dată are o triplă semnificaţie în istoria poporul român, marcăm: Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei
Publicat: Joi, 09 Mai 2019, 10:12 | Actualizat: Joi, 09 Mai 2019, 10:26Ziua Europei 2019. Cum sărbătoresc românii de 9 mai. Această dată are o triplă semnificaţie în istoria poporul român, marcăm: Ziua Independenţei de Stat a României, Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei
Ce simbolizează Ziua Europei?
În fiecare an, de Ziua Europei, 9 mai, sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.
Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene.
Cum sărbătoresc românii de 9 mai - Ziua Europei și Ziua Victoriei
La Constanța, joi, 9 mai, se organizează o serie de ceremonii militare și religioase ce se vor desfășura la monumentele reprezentative din garnizoanele Forțelor Navale. Nu trebuie să uităm că ziua de 9 mai are o triplă semnificație pentru poporul român, și anume Ziua Uniunii Europene, Ziua Independenţei de Stat a României și Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.
Începând cu ora 09:30, militarii din Forţele Navale vor participa la ceremonii militare şi religioase, care se vor desfăşura la Monumentul Eroilor Independenţei României, la Casa de Cultură. La Brăila, ceremoniile dedicate zilei de 9 Mai se vor desfăşura la Ansamblul Comemorativ al Eroilor Neamului, în intervalul orar 10:00-11:00. Tot în această zi importantă pentru români, militari din cadrul Flotilei de Fregate vor fi prezenţi la Monumentul Războiului de Independenţă din Calafat, în intervalul 11:00-13:00,iar publicul va avea ocazia să viziteze joi, 9 mai, două nave militare fluviale acostate în portul din localitate.
La Bucureşti, militarii din Forţele Navale vor participă la ceremonia organizată la Monumentul Eroilor Patriei (Universitatea de Apărare „Carol I”), începând cu ora 08:30. La Cluj, cu ocazia Zilei Europei, în intervalul orar 10.00-17.00 vor fi distribuite materiale de informare europeană la standurile ce vor fi amplasate în perimetrul Centrului de Cultură Urbană Casino din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.
Municipalitatea clujeană va expune la standul organizat cu ocazia Zilei Europei materiale de informare europeană furnizate de către Biroul de Informare al Parlamentului European în România și de către Centrul de Informare Turistică al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.
„Odă Bucuriei” pe ritmuri de jazz – De Ziua Europei
Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” anunţă lansarea contribuţiei video Romania: #Ode2Joy Challenge 2019, pe 9 mai, de Ziua Europei. Iniţiativa creativă răspunde provocării organizaţiei paneuropene Europa Nostra şi preşedintelui acesteia, Plácido Domingo.
Acest proiect constă în reinterpretarea Imnului Europei într-un cadru cu importanţă istorică şi artistică, reprezentativ pentru ţara de provenienţă, prilej de ilustrare şi promovare a patrimoniului comun, a unităţii în diversitate.
Astfel, se va realiza promovarea Muzeului de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici“ al Academiei Române, alături de Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici“, al Muzeului Municipiului Bucureşti. Proiectul realizat de Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor“ constă în reinterpretarea în acorduri de jazz a „Odei bucuriei“ de către Irina Sârbu Band(Irina Sârbu – voce, Puiu Pascu – pian, Ciprian Parghel – bas, Tudor Parghel – baterie; Orchestraţie / Mix / Master – Tudor Parghel), într-un videoclip care prezintă exterioare, spaţii expoziţionale şi opere de artă de sorginte naţională şi occidentală aparţinând celor două muzee. Regia este semnată de Sabina Pop.
Citește și:
-Ziua Europei sau Ziua Victoriei? Cu vodcă și terci, moldovenii sărbătoresc ce vor ei
Sursă foto: expressdebanat.ro