Cod galben în cea mai mare parte din țară. Meteorologii au emis încă o avertizare. Care sunt cele mai afectate zone
Meteorologii continuă seria avertizărilor cod galben. După 2 zile în care au anunțat ploi și vijelii, meteorologii semnalează faptul că astăzi și mai multe zone sunt afectate de aceste fenomene.
Publicat: Joi, 10 Iunie 2021, 10:59 | Actualizat: Joi, 10 Iunie 2021, 11:21Meteorologii au emis o nouă avertizare cod galben, de data asta fiind extinsă în cea mai mare parte a țării. Doar câteva județe din estul și sud-estul țării scapă astăzi de ploi și viscol. În rest, țara este afectată de furtuni.
Metoerologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabil în intervalul 10 iunie, ora 12:00 – 10 iunie, ora 23:00.
Potrivit meteorologilor, cele mai afectate zone de cod galben vor fi centrul, sudul și nordul țării.
Pe parcursul zilei de joi (10 iunie) în Oltenia, Maramureș, nordul Moldovei, local în Muntenia și în Transilvania, precum și în zonele de munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.
În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și izolat 40 l/mp.
Ce județe vor fi afectate de furtuni
Furtuni vor fi în județele Satu Mare, Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Botoșani, Bacău, Vrancea, Buzău, Giurgiu, Teleorman și Olt.
De asemena, ANM a emis și o informare meteorologică de instabilitate atmosferică, pentru intervalul 10 iunie, ora 12:00 – 13 iunie, ora 23:00
„În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și, izolat, grindină. Aceste fenomene se vor semnala în zilele de joi, vineri și sâmbătă (10, 11 și 12 iunie), îndeosebi după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte, precum și în sudul și centrul teritoriului. Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (12/13 iunie), aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest și va cuprinde toate regiunile. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15...20 l/mp și, pe arii restrânse, 25...50 l/mp”, potrivit meteoromania.ro
Pe aceeași temăCum va fi vremea în luna iunie
În intervalul 7-14 iunie temperaturile vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi local excedentare în regiunile sudice și în cele montane aferente, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă. La fel, însă, va fi și în săptămâna imediat următoare, până pe 21 iunie. Ploile vor fi abundente în regiunile centrale și nord-vestice, iar în restul țării regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Potrivit meteo.ro, valorile în termometre cresc spre sfârșitul lunii iunie, astfel că începând în 22 unie temperaturile revin la normal.
A două jumătate a lunii iunie va aduce o vreme mai stabilă și o încălzire ușoară. Precipitațiile se vor diminua și se vor situa în limitele normale la nivelul întregii țări. În zonele nord-estice acestea pot fi chiar deficitare.
Din punct de vedere termic vom avea parte de primele zile caniculare din această vara (așteptate în ultimele zile ale lunii). În sudul extrem al țării se pot înregistra valori de până la 35-36 de grade Celsius, în timp ce temperaturile cele mai scăzute se vor înregistra în estul Transilvaniei și pe litoral, unde maximele nu vor trece de 30-32 de grade.