Fenomen rar în România! Două anotimpuri în același județ! Ce explicație au dat specialiștii
Fenomen meteorologic rar înregistrat ieri în judeţul Harghita. La doar 50 de kilometri depărtare, în două oraşe obişnuite cu temperaturi negative, au fost două anotimpuri! Ce explicație au dat specialiștii?
Publicat: Duminica, 19 Ianuarie 2020, 12:12 | Actualizat: Duminica, 19 Ianuarie 2020, 12:47În Odorheiul Secuiesc a fost primăvară în toată regula, iar în Miercurea Ciuc ceaţa densă şi temperaturile negative au acaparat oraşul.
Fenomenul, denumit inversiune termică, a adus diferenţe de temperatură între cele două localităţi apropiate de 25 de grade Celsius.
- citește și: După pestă, gripa aviară lovește România. ANSVSA a dezvăluit cât de periculos este virusul pentru om
DOUĂ ANOTIMPURI, ÎN DOUĂ ORAȘE APROPIATE DIN ROMÂNIA
Un singur judeţ, aceeaşi oră, două anotimpuri diferite. Dacă la Miercurea Ciuc au fost minus 11 grade Celsius, ceaţă densă şi chiciură, în Odorheiul Secuiesc, la mai puţin de o oră distanţă de mers cu maşina, a fost primăvară în toată regula, cu soare arzător.
Termometrele au arătat până la 13 grade Celsius. Localnicii sunt obişnuiţi să trăiască în polul românesc al frigului, dar anul acesta i-a scos din tipare. Ceaţa densă, care persistă de zile bune la Miercurea Ciuc, le dă bătăi de cap oamenilor.
- citește și: Vremea se răcește drastic! Zonele în care începe să ningă și în care sunt anunțate minus 19 grade Celsius
Şi tot ceaţa e responsabilă şi de fenomenul denumit inversiune termică. Astfel, soarele nu mai ajunge în zonele de câmpie, unde temperaturile rămân joase, în schimb încălzeşte crestele munţilor.
Aşa se face că, datorită diferenţei de altitudine, între cele două localităţi aflate în acelaşi judeţ, la o distanţă de 50 de kilometri, diferenţa de temperatură a ajuns ieri să fie de aproape 25 de grade Celsius.