Ce este programul „Rabla pentru becuri” și cine se poate înscrie. Românii au șansa să aibă facturi mai mici la energie electrică
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pregătit programul „Rabla pentru becuri”, special pentru cei care vor să-și schimbe becurile convenționale cu unele LED, pentru a consuma mai puțină energie electrică și, implicit, a avea facturi mai mici la curent.
Autor: Redacție a1.ro Publicat: Marti, 04 Octombrie 2022, 16:33 | Actualizat: Marti, 04 Octombrie 2022, 17:05Românii pot beneficia nu doar de programul „Rabla pentru electrocasnice”, ci și pentru becurile din locuințe, un nou proiect pus la dispoziție de Ministerul Mediului. Pe site, a fost publicat inclusiv un ghid pentru cei interesați să consume mai puțină energie electrică.
Pe aceeași temăCe este programul „Rabla pentru becuri” și câți bani se decontează
Ministerul Mediului a pregătit programul „Rabla pentru becuri” la sfârșitul lunii septembrie. Pe site-ul instituției, a fost publicat ghidul de finanțare pentru românii care vor să consume mai puțină energie electrică și, implicit, să aibă facturi mai mici la curent.
Programul îi ajută pe cei care vor să-și schimbe becurile convenționale, cu alte cuvinte de la cele cu incandescență până la cele cu halogen și fluorescente, din locuințe, cu unele LED, care țin mai mult timp și consumă mai puțină energie electrică.
De reținut, becurile LED nu trebuie să aibă un consum mai mare de 15 wați. Românii eligibili vor primi un voucher în valoare de 200 de lei pentru a-și cumpăra cel puțin un bec cu LED, dar vor oferi, în schimb, un număr echivalent de becuri convenționale, în magazinele înscrise în acest program. Voucherul este valabil șapte zile din momentul publicării listei cu românii eligibili.
Cum se pot înscrie românii în programul „Rabla pentru becuri”
Cei interesați să-și schimbe becurile convenționale cu unele LED trebuie să se înscrie online în aplicația propusă de Administraţia Fondului pentru Mediu, care va fi funcţională în următoarele două săptămâni, notează Click!.
„(1) Comerciantul care doreşte validarea în program se înscrie în aplicaţia informatică, pusă la dispoziţie de AFM pe pagina proprie de internet, introducând datele de identificare.
(2) După introducerea informaţiilor prevăzute la alin. (1), aplicaţia îi generează comerciantului un cont de utilizator pentru accesarea acesteia.
(3) După parcurgerea etapelor prevăzute la alin. (1) şi (2), comerciantul completează în aplicaţie, prin bifare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate.
(4) După parcurgerea etapelor prevăzute la alin. (1)-(3), documentele ce compun dosarul de validare electronică vor fi scanate şi introduse în aplicaţia informatică. Documentele trebuie să fie complete şi valabile la data introducerii în aplicaţie.
Dosarul de eligibilitate va cuprinde următoarele documente:
- certificatul constatator emis de către oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are sediul social comerciantul, nu mai vechi de 30 de zile la data încărcării în aplicaţia informatică;
- documentul doveditor al deschiderii contului 50.70.24 „Disponibil din sume alocate din Fondul pentru mediu reprezentând finanţare sau cofinanţare nerambursabilă a proiectelor pentru protecţia mediului“.
- contractul sau, după caz, contractele încheiat/e cu colector/i autorizat/ţi, pentru colectarea becurilor convenționale.
După crearea contului online și depunerea dosarului cu documente, solicitantul programului „Rabla pentru becuri” va trebui să aștepte răspunsul celor de la AFM, dacă a împlinit sau nu condițiile de eligibilitate. Dacă răspunsul este afirmativ, solicitantului i se va transmite contractul de decontare, pe care trebuie să-l semneze în două exemplare. Lista cu persoanele eligibile pentru program și care au semnat contractele de decontare va fi publicată pe site-ul instituției.
Pe aceeași temăCare sunt criteriile prin care românii se pot înscrie în programul „Rabla pentru becuri”
Criterii de eligibilitate ale celor interesați să-și schimbe becurile convenționale cu unele LED sunt:
- este persoană fizică cu domiciliul în România;
- nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led;
- are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică;
- este posesor al unui/unei buletin/cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;
- se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu led, un număr echivalent de becuri convenționale;
- îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.