- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Prin programului guvernamental „Sprijin pentru România”, mai mulți români au primit până acum, în două tranșe, câte 250 de lei, atât cât valorează cardul social pentru alimente. Până când se termină anul, mai sunt încă două tranșe de încasat.
Cine sunt românii care mai au bani de primit de la Stat
Românii cu venituri și pensii mici, admiși în programul „Sprijin pentru România”, au primit până acum tranșa a II-a, a câte 250 de lei, pe cardurile sociale pentru alimente. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a emis încă de la 1 iunie 2022 ajutorul pentru cei nevoiași, în valoare totală de 1000 de lei, pe care românii îi vor încasa în patru tranșe. Până acum, cardurile sociale s-au încărcat cu 500 de lei, rămânând încă o sumă de 500 de lei de primit, până la sfârșitul anului 2022. Românii care au devenit ulterior eligibili, pe parcursul programului „Sprijin pentru România”, vor fi puși pe liste.
Ultima parte a programului „Sprijin pentru România” se va emite în luna decembrie 2022. Conform ghidului publicat de MIPE, banii primiți pe cardurile sociale vor putea fi folosiți până în luna decembrie a anului 2023.
„Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranșa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023”, se arată în ghidul publicat pe site-ul MIPE.
Românii care fac parte din categoriile vulnerabile și sunt eligibili pentru a primi cardurile sociale sunt:
- „Persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
- Pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 de lei;
- Persoanele fără adăpost, așa cum sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare;
- Familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 de lei;
- Familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere, ale căror venituri nete lunare, pe membru de familie, sunt mai mici sau egale cu 600 de lei;
- Familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare”.
Peste 2,5 milioane de români, care fac parte din categoriile vulnerabile, vor primi o dată la două luni suma de 250 de lei. Mai multe informații și răspunsuri legate de cardurile sociale se pot găsi, oficial, aici.
Românii pot verifica dacă sunt înscriși pe listele eligibile și se pot adresa celor de la Casa Teritorială de Pensii, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. Cu un voucher social, poți cumpăra diverse alimente, cum ar fi făină, ulei, mezeluri, carne, legume, etc.