Şeful Moderna: „Este ”rezonabil” să presupunem că ne apropiem de etapele finale ale pandemiei”
Directorul general al companiei farmaceutice americane Moderna, Stephane Bancel, a declarat miercuri că este ”rezonabil” să presupunem că ne apropiem de etapele finale ale pandemiei, transmite CNBC.
Publicat: Joi, 17 Februarie 2022, 14:34 | Actualizat: Joi, 17 Februarie 2022, 14:40”Cred că acesta este un scenariu rezonabil. Există o şansă de 80% ca, pe măsură ce evoluează Omicron sau virusul SarsCov-2, vom vedea virusuri din ce în ce mai puţin virulente”, a afirmat Bancel, când a fost întrebat despre opiniile potrivit cărora pandemia de Covid-19 ar putea fi acum în faza finală.
Directorul general Moderna, Stephane Bancel, spune că este ”rezonabil” să ne apropiem de etapele finale ale pandemiei
El a mai spus că există un alt ”scenariu de 20%, în care vedem o următoare mutaţie mai virulentă decât Omicron”.
Pe aceeași temă”Cred că am avut noroc la nivel mondial, că omicron nu a fost foarte virulentă, dar totuşi vedem mii de oameni care mor în fiecare zi pe planetă din cauza omicron”, a spus el.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial au fost raportate 15,47 milioane de cazuri noi în ultimele şapte zile şi 73.162 de decese în aceeaşi perioadă.
Unele studii au arătat că, deşi varianta Omicron pare mai contagioasă, în general nu îmbolnăveşte oamenii la fel de grav ca tulpina Delta.
Oficialii din domeniul sănătăţii au subliniat, de asemenea, că ameninţarea Omicron ar putea să dispară.
Dar şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat în ianuarie că este periculos să presupunem că pandemia se apropie de finalul final. De fapt, el a spus că ”nu s-a încheiat nici pe departe” şi a avertizat că probabil vor apărea noi variante pe măsură ce Omicronul se răspândeşte rapid pe tot globul.
Consilierul medical şef al Casei Albe, Dr. Anthony Fauci, a spus luna trecută că este încă ”o întrebare deschisă” dacă varianta Omicron va marca valul final al pandemiei.
Cine se poate vaccina cu doza trei de Moderna
Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) a Statelor Unite a recomandat administrarea de rapeluri ale vaccinului pentru Covid-19 al companiei Moderna persoanelor cu vârste de peste 65 de ani şi celor care au risc ridicat de a face forme grave ale bolii, transmite Reuters.
Comisia consultativă pentru vaccinuri şi produse biologice asociate s-a reunite joi pentru a analiza doza suplimentară a vaccinului Moderna, iar vineri va analiza dacă să facă o recomandare similară pentru rapelul Johnson & Johnson's.
Dacă FDA va aproba rapelul Moderna, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) va face recomanddări specifice privind cine va fi vaccinat cu rapel. Consultanţii CDC se vor întâlni săptămâna viitoare. Votul în favoarea rapelului Moderna a fost de 19 la 0.
Moderna vrea să obţină autorizarea unui rapel care conţine 50 de micrograme de vaccin, jumătate din concentraţia unei doze obişnuite, dar totuşi mai mare decât cea a vaccinului realizat de Pfizer/BioNTech, de 30 de micrograme, potrivit news.ro.
Pe lângă persoanele de cel puţin 65 de ani şi a celor care riscă forme grave de boală, comisia de experţi a votat pentru a recomanda aprobarea celei de-a treia doze de vaccin Moderna pentru persoanele expuse frecvent la infecţiile cu coronavirus în timpul activităţii profesionale.