Antena

24 iulie 1917: A inceput batalia de la Marasesti

Batalia de la Marasesti (24 iulie/6 august – 21 august/3 septembrie 1917) a fost cea mai importanta operatiune militara desfasurata de Armata Romana in timpul Primului Razboi Mondial, fiind totodata si una din cele mai importante operatii desfasurate de trupele aliate pe parcursul razboiului. A fost o operatiune complexa, de aparare si mentinere a liniei frontului punctata cu numeroase riposte ofensive din partea romanilor, in conditiile in care armata rusa era in plina disolutie revolutionara.

Publicat: Marti, 24 Iulie 2012, 00:00 | Actualizat: Marti, 16 Februarie 2021, 13:37
Batalia de la Marasesti (24 iulie/6 august – 21 august/3 septembrie 1917) a fost cea mai importanta operatiune militara desfasurata de Armata Romana in timpul Primului Razboi Mondial, fiind totodata si una din cele mai importante operatii desfasurate de trupele aliate pe parcursul razboiului. A fost o operatiune complexa, de aparare si mentinere a liniei frontului punctata cu numeroase riposte ofensive din partea romanilor, in conditiile in care armata rusa era in plina disolutie revolutionara.

In inima romanilor, aceasta batalie are un loc special datorita eroismului de care au dat dovada ostasii romani si a faptelor de arme ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, capitanului Grigore Ignat, generalului Eremia Grigorescu, dar mai ales datorita legendarei expresii “Pe aci nu se trece!”.

Planificarea germana a denumit operatiunea "Batalia de strapungere de pe Putna si Susita", facand parte din complexul strategic de rupere a frontului Moldovei impreuna cu Batalia de la Oituz (a treia batalie de la Oituz) din 8-22 august 1917.

Germano-austro-ungarii au plasat in dreptul localitatii Marasesti o forta de lovire de 12 divizii cu peste 1100 tunuri, una dintre cele mai mari densitati de artilerie. Inceputa ca o batalie de urmarire a fortelor rusesti, care nu mai doreau sa lupte, batalia s-a transformat treptat intr-o incercare foarte costisitoare de "a sfarama armata romana din Moldova", dupa cum a afirmat chiar maresalul Hindenburg, seful Marelui Stat Major german. Cotidianul "Times" a scris ca "Apararea frontului la Marasesti a fost cea mai stralucita fapta de arme savarsita vreodata de romani ..."

Datele tehnice confirma amploarea deosebita a confruntarii. Armata I romana a pierdut 27 410 oameni, ceea ce reprezenta 16% din efectivul avut la inceputul bataliei (intre acestia, 5 125 de morti, 9 818 disparuti si 12 467 de raniti). Armata IV rusa a avut si ea pierderi serioase, cifrate la c. 25 650 de oameni, intre care 7 083 morti, 10 400 raniti si 8 167 disparuti. De cealalta parte, Armata IX germana, principala grupare de forte a inamicului, a avut 60 000 – 65 000 de oameni scosi din lupta (morti, raniti si disparuti).

Prin rezistenta viguroasa a trupelor romano-ruse la Marasesti si Oituz, inamicul a fost fortat sa renunte la ofensiva, esuand in incercarea de a ocupa Moldova si de a scoate Romania din razboi. Totodata, statul roman isi continua existenta, la fel si speranta romanilor intr-un deznodamant favorabil al razboiului.

Iata si alte evenimente care s-au petrecut intr-o zi de 24 iulie:

1783 – S-a nascut generalul si politicianul sud-american Simon Bolivar. A fost conducatorul miscarilor de eliberare nationala din America de Sud impotriva colonialismului spaniol. Statul Bolivia a luat numele sau.

1802 – S-a nascut scriitorul francez Alexandre Dumas-tatal. A fost un autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume. Celebrele sale carti se citesc si acum cu mare placere: “Cei trei muschetari”, “Dupa 20 de ani”, “Regina Margot”, Contele de Monte Cristo” si lista poate continua. O parte dintre ele au fost ecranizate cu succes.

1864 - Domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe granicerii munteni si moldoveni, punand bazele institutiei moderne de paza a frontierelor tarii.

1911 – Exploratorul, cautatorul de comori si politicianul american Hiram Bingham al III-lea a re-descoperit orasului Machu Picchu, “orasul pierdut al incasilor”. Bingham a reusit acest fapt dupa indelungi cautari si cu sprijinul bastinasilor indieni sud-americani.

1911 – S-a nascut fizicianul, scriitorul si pictorul argentinian Ernesto Sabato. A fost unul dintre cei mai importanti prozatori latino-americani si un important romancier contemporan, desi a publicat numai patru carti, toate traduse in limba romana.

1917 – A inceput batalia de la Marasesti. Armata romana comandata de generalul Eremia Grigorescu a repurtat o stralucita victorie asupra trupelor germane conduse de feldmaresalul August von Mackensen (24 iulie/6 august-6/19 august).

Recomandari A1

1923 – A fost semnat Tratatul de la Lausanne, care a stabilit granitele Turciei moderne si a inlocuit tratatul de la Sevres, din 1920, care era extrem de defavorabil pentru otomani. Semnatarii actului au fost Franta, Marea Britanie, Italia, Grecia, Bulgaria, Romania, Japonia si Turcia kemalista.

1943 – Al Doilea Razboi Mondial. Orasul german Hamburg a fost bombardat masiv de britanici si canadieni pe timp de noapte si de americani, in timpul zilei. Au rezultat 30.000 de civili morti si 280.000 de cladiri distruse.

1945 - In timpul desfasurarii Conferintei de la Potsdam, presedintele Harry Truman l-a informat pe Stalin despre producerea in SUA a bombei atomice.

1949 – Au fost inaugurate primele Gospodarii Agricole de Stat dupa model sovietic, GAC-urile. Aceasta a fost prima etapa in colectivizarea agriculturii romanesti, care a dus la distrugerea taranimii si la intrarea a 99% din suprafetele agricole in proprietatea statului.

1967 – In timpul unei vizite oficiale in Canada, presedintele francez Charles de Gaulle a spus la Montreal, in fata a 100.000 de oameni: “Traiasca Quebec-ul liber!”. Acest gest a entuziasmat multimea, dar a provocat furie printer canadienii vorbitori de engleza si a dus la o criza diplomatica intre Canada si Franta.

1970 – S-a nascut actrita si cantareata americana Jennifer Lopez. Este cea mai bine platita actrita de origine hispanica din lume, incasand pentru un rol in film peste 15 milioane de dolari. Jennifer Lopez a vandut peste 50 de milioane de albume in intreaga lume, iar revista Forbes a estimat averea divei la 325 milioane de dolari.

1974 - Curtea Suprema de Justitie din SUA i-a cerut presedintelui american Richard Nixon sa dea toate documentele tinute la Casa Alba procurorului insarcinat cu rezolvarea cazului Watergate.

1990 - Senatul Romaniei a adoptat un proiect de lege prin care se instituie ca sarbatoare nationala a Romaniei ziua 1 decembrie, zi in care, in anul 1918, prin unirea Transilvaniei cu Romania, s–a incheiat procesul constituirii statului national unitar roman.

2005 – Ciclistul american Lance Armstrong a castigat Turul Frantei pentru a saptea oara consecutive. Este singurul ciclist care a reusit o asemenea performanta. Exista un grup de rutieri care a obtinut cinci victorii in aceasta competitie: Miguel Indurain, Bernard Hinault, Eddy Merckx, and Jacques Anquetil. Armstrong a fost acuzat in mai multe randuri ca s-a dopat, dar a respins de fiecare data asemenea atacuri.

Whatsapp LinkedIn
primul razboi mondial marasesti ecaterina teodoroiu front batalia de la marasesti eremia grigorescu
🔥  Tot ce vrei e sa dai play  🔥 Marele Premiu de Formula 1™ de la Miami 2024 e LIVE online în AntenaPLAY 🏁 Pe 3, 4 și 5 mai, vezi toate etapele pe canalul dedicat.
Stirile zilei Singurul mall din Bucureşti deschis duminică, în prima zi de Paşte. Ce pot face oamenii în Capitală, pe 5 mai
Citește și
Primul Război Mondial, reconstituit în Sinaia
103 anișori. Două Războaie Mondiale. Două pandemii. Stră-străbunica Margareta a spus care este...
Măriuca, copilul-erou din Primul Război Mondial. A murit la 12 ani, la Mărășești. Ne-am bătut joc de...
25 decembrie 1914: Primul Război Mondial s-a oprit pentru o zi, iar fotbalul a primit cea mai frumoasă...
Video recomandate
Video
Citește și
Mesaje de Paște 2024. Cele mai frumoase urări pentru cei dragi Catine.ro
Afra Saraçoğlu a fost comparată cu Alisa Sezen Sever. Cine este actrița în vârstă de 17 ani Happy Channel
„Sunt două explicaţii mari!” De ce se bucură Piedone de un sprijin atât de mare în rândul alegătorilor? Libertatea.ro
Luptele din spatele ușilor închise: cine se opune planului SUA de a confisca rezerve valutare rusești de 260... Ziare.com
Donație fabuloasă, de 25 de milioane de euro, făcută de Gigi Becali. S-a aflat totul chiar înainte de Paște AntenaSport
Carmen Iohannis, lăudată pentru ținutele purtate în timpul vizitei oficiale din Coreea. Ce designer român le-a... Elle
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și... Spynews.ro
Așa prepară Nadia Comăneci sarmalele de Paște! „Așa am învățat de la mama!” BZI
Dana Nălbaru este bucuroasă că a făcut asta cu mâna ei: „Sunt o femeie obosită, dar fericită!” – FOTO BZI
Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro
Pască fără aluat, dar cu 500 g de brânză. Oricine poate să o prepare în doar 10 minute HelloTaste.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început Antena3.ro
Sistemul prin care Samsung a întrecut Apple. De ce sunt diferite smartphone-urile gigantului coreean useit
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
A cumpărat cercei de 13.675 dolari setul cu doar 13 dolari. Nu s-a mulțumit cu o pereche și a comandat două. Cum... Wall-Street
Când îți poți spune povestea fără să plângi, înseamnă că te-ai vindecat Kudika
Moneda de 1 ban care îți poate aduce bani frumoși peste noapte. Caut-o acum prin sertare, sigur o mai ai Playtech
Florin Piersic, transferat la terapie intensivă. Care este starea de sănătate a actorului Redactia.ro
Rezultate LOTO 6/49 sâmbătă 4 mai 2024. Numerele câştigătoare la tragerile speciale loto de Paşte Observator
Ce sunt aftele și cum apar. Specialiștii MediCOOL au oferit cele mai clare răspunsuri MediCOOL
Salate pentru masa de Paște. 9 rețete ușoare și gustoase pentru un meniu de sărbătoare HelloTaste
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni Iuruc? ProSport
Cu cât a ajuns să se vândă un miel întreg în piețele din București. Prețul este IREAL! Gandul
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la 10 ani CanCan
Vaccinul HPV e la fel de eficient și pentru fete și pentru băieți. De ce este atât de importantă imunizarea lor DeParinti
Rihanna a vorbit despre avantajele de a fi mamă de băiat: „Pot să fiu oricât de dezinvoltă vreau” ZUTV
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la această rețetă UseIT
Pastă de ouă fierte. Rețetă de aperitiv rapid și gustos Hello Taste
Ultimele știri
S-au încheiat calificările din Formula 1™ pentru Marele Premiu de la Miami. Max Verstappen în pole position în cursa de duminică
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Jo și Liviu Teodorescu au câștigat a 12-a gală. Ce punctaj au obținut, după o jurizare strânsă
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Ilona Brezoianu și Florin Ristei, moment memorabil marca Ozana Barabancea și Horia Brenciu
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Connect-R și Shift, explozie de energie în pielea lui Tom Jones. Ce i-a surprins pe jurați
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Alexia Țalavutis și Dima Trofim, moment magic transformați în Jasmine și Aladdin. Cum le-a ieșit
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Jo și Liviu Teodorescu, transformare fantastică în Katy Perry și Juicy J. Cum au apărut pe scenă
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Bella și Barbara, moment pur românesc marca Dan Spătaru. Au cântat „Tu, eu și-o umbrelă”
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Emi și Cuza, transformare pe ritmuri Afrobeat în Rema. Cum a sunat hitul „Calm Down”
Te cunosc de undeva! 4 mai 2024. Andreea Bălan și Alina Pușcaș, apariții speciale în a 12-a gală. Ce ținute au purtat
A crezut că o doare capul din cauza mahmurelii, însă medicii au făcut o descoperire terifiantă. Ce diagnostic a primit
Mai multe