Crăciunul din 1914 a adus pace în tranşeele din Primul Război Mondial. Fotbalul a unit două armate rivale, iar pe câmpul de luptă s-a pornit un meci ce avea să scrie istorie. Cu toate că este cunoscut ca „Marele Război” acest eveniment sângeros a dat lumii un exemplu etern de fair-play.
Cu gândul ma Moș Crăciun și la familiile care îi așteptau acasă, trupele implicate în luptele de pe Frontul de Vest au decis ca armele să tacă pentru a putea auzi colindele, cele proprii şi cele ale inamicului.
Pe 25 decembrie 1914 armata englezească și cea rusească s-au întâlnit între tranșee și au ciocnit un pahar de băutură, au mâncat bine și au încins un joc amical de fotbal.
Și-au urat „Crăciun fericit!”, și și-au aprins țigările unii altora
„Am strigat la duşmanii noştri într-o engleză aproximativă, fusesem la Londra vrei două luni în 1910, că nu vrem să tragem şi că am vrea să facem un armistiţiu de Crăciun. Am spus că voi veni din partea mea şi vom putea vorbi unii cu alţii. La început a fost un moment de tăcere, apoi am mai strigat încă o dată, i-am invitat încă o dată şi britanicii au strigat în germană «Nu trageţi!”. Apoi, un bărbat a ieşit din tranşee, am făcut şi eu acelaşi lucru şi ne-am dat mâna… e adevărat, cu prudenţă… Imediat au început să iasă soldaţi şi de la noi, şi de la ei
Am dat mâna, ne-am urat Crăciun Fericit şi am început să avem conversaţii de parcă ne ştiam de ani de zile… Ce privelişte… Grupuri de germani şi britanici întinse pe toată linia frontului. Din întuneric auzeam râsete şi vedeam lumini. Un neamţ i-a aprins ţigara unui scoţian şi invers, au schimbat apoi brichetele şi alte suveniruri” , a spus capelanul militar scoţian John Ferguson din Culloden
Un meci de fotbal fără arbitru
Fostul caporal englez Ernie Williams, din Divizia 55 Infanterie, a povestit în 1983, pentru CNN, că „Mingea a apărut de undeva, nu ştiu de unde, dar din tabăra germanilor. S-au făcut repede niste porţi, un băiat cu nişte mânuşi noi, nouţe tocmai primite de acasă, a devenit goalkeeper şi a început match-ul. Cred că au fost vreo două sute de oameni care s-au băgat la joc”.
Și-au înmormânat morții de Crăciun cu clujbă comună
„Părintele nostru a aranjat rugăciunile şi psalmii, iar un interpret le-a scris în limba germană. Au fost citite mai întâi în engleză de părintele nostru, iar apoi în germană de un băiat de trupă de-al nostru. A fost un moment extraordinar”, îşi aminteşte locotenentul Arthur Pelham Burn, Divizia a V-a Infanterie.
Citește și: Moș Crăciun a învățat să scrie de la o franțuzoaică. Stai un pic. Cum?
Eclipsă de soare în a doua zi de Crăciun: 26 decembrie 2019, cea mai norocoasă zi din acest an... VIDEO/ Moment emoționant pe Internet! Gestul pe care l-a făcut un băiat de patru ani pentru părinții săi surzi te va fac...