S-a intamplat pe 16 iulie! A avut loc Marea Schisma care a impartit crestinismul in doua
In 1054, avut loc Marea Schisma dintre bisericile crestine occidentale si bisericile orientale de rit bizantin. Principalele cauze au fost dispute asupra autoritatii papale si inserarii clauzei Filioque in Crezul de la Niceea, desi au existat si cauze minore, cum ar fi dispute legate de jurisdictia asupra anumitor regiuni, sau de alte practici liturgice.
Publicat: Duminica, 15 Iulie 2012, 23:57 | Actualizat: Vineri, 26 Martie 2021, 17:55Clauza Filioque se refera la problema "purcederii" Sfantului Duh, teologii ortodocsi sustinand ca Duhul Sfant purcede numai de la Tatal, in vreme ce catolicii considerau ca Sfantul Duh purcede de la Tatal si de la Fiul.
Papa Leon al IX-lea si Patriarhul Constantinopolului Mihai I Celularie au desavarsit ruptura definitiva dintre cele doua biserici in anul 1054 in urma unor dezacorduri ireconciliabile. Aceasta ruptura a ramas cunoscuta in istorie sub numele de Marea Schisma.
Patriarhul Constantinopolului este si in prezent considerat de catre bisericile ortodoxe drept sef onorific, simbolic, al ortodoxiei.
S-a intamplat pe 16 iulie:
1544 - Filip Moldoveanul a tiparit la Sibiu „Catehismul romanesc", prima carte tiparita in limba romana.
1661 - Banca suedeza "Stockholms Banco" emite primele bancnote din Europa. Acestea au purtat numele de Kreditivsedlar.
1872 – S-a nascut exploratorul polar norvegian Roald Amundsen. A fost conducatorul expeditiei care a ajuns pentru prima data la Polul Sud, in 1911. Apoi a reusit, in 1926, sa fie primul care a cucerit Polul Nord. A reusit sa treaca pentru prima data prin Pasajul de Nord-Vest (1903-1906). In 1928, a disparut in timp ce cauta membri expeditiei polare italiene conduse de Umberto Nobile si trupul sau nu a fost gasit niciodata.
1898 – A avut loc vizita oficiala a lui Carol I, regele Romaniei (1866-1914), la Petersburg, prima dupa cucerirea independentei, a unui sef de stat roman in Rusia.
1920 – A fost semnat „Acordul de la Spa" privind reparatiile datorate de Germania puterilor invingatoare din Primul Razboi Mondial. Romaniei i-a fost repartizata o cota de 1% din totalul reparatiilor germane si 10,55 % din cele orientale (de la Ungaria, Austria si Bulgaria).
1943 – A murit criticul si istoricul literar Eugen Lovinescu. A fost cel mai important critic literar dupa Titu Maiorescu si autorul teoriei Sincronismului si al “Mutației valorilor estetice”. Este tatal Monicai Lovinescu și unchiul prozatorului Anton Holban si al dramaturgului Horia Lovinescu.
1945 – Al Doilea Razboi Mondial. A inceput Conferinta de la Potsdam la care au participat conducatorii statelor invingatoare, presedintele american Harry Truman, premierul englez Winston Churchill si liderul sovietic Iosif Stalin. In discutie s-a luat viitorul Germaniei in viata Europei postbelice.
1945 - In desertul Alamogordo - SUA, a avut loc primul test al unei bombe atomice „Trinity Test", in care s-au folosit sase kilograme de plutoniu si care a declansat o explozie echivalenta cu puterea a 19 kilotone de TNT; ca urmare a exploziei, suportul de lansare a fost pulverizat, iar nisipul, pe o raza de 700 metri, calcinat.
1961 - Atleta Iolanda Balas, multipla campioana, a stabilit, intr-un concurs desfasurat la Sofia (Bulgaria), al 14-lea si ultimul record mondial la saritura in inaltime, 1,91 m.
1964 – S-a nascut ciclistul spaniol Miguel Indurain, castigator de cinci ori consecutiv al Turului Frantei, intre 1991 si 1995.
1965 - Charles de Gaulle si presedintele Italiei, Giuseppe Saragat inaugureaza tunelul de sub Mont Blanc, care leaga localitatea franceza Chamonix de cea italiana Aosta; considerat, la inaugurare, cel mai lung tunel din lume (11600 m), in prezent ocupa locul al patrulea.
1969 – A fost lansata racheta Saturn V in cadrul misiunii Apollo 11 care va duce pentru prima data oameni pe Luna.
1989 – A murit celebrul dirijor austriac Herbert von Karajan. S-a nascut intr-o familie de origine aromana, Caraion, si a avansat puternic la inceputul carierei sale datorita aderarii la Partidul National-Socialist al Muncitorilor Germani (nazist). Dupa razboi a condus orchestre pe toate marile scene ale lumii si a ramas in memoria recenta pentru ca a dirijat Opera de Stat din Viena la concertul de Anul Nou.