5 lucruri neștiute despre Joe Satriani: S-a lăsat de fotbal ca să se facă toboșar, dar a ajuns chitarist
Legenda Joe Satriani, unul dintre cei mai buni chitariști din lume împlinește azi, 63 de ani. A fost de trei ori în România și este sursă de inspirație pentru foarte mulți muzicieni din lumea întreagă
Publicat: Luni, 15 Iulie 2019, 14:20 | Actualizat: Miercuri, 17 Februarie 2021, 17:33Legenda Joe Satriani, unul dintre cei mai buni chitariști din lume împlinește azi, 63 de ani. A fost de trei ori în România și este sursă de inspirație pentru foarte mulți muzicieni din lumea întreagă
Joe Satriani este fără îndoială unul dintre cei mai mari chitariști pe care i-a văzut scena muzicală mondială vreodată. Pe numele său Joseph „Satch“ Satriani, starul s-a născut în Westbury, New York, în 1956, pe 15 iulie. Cu vânzări de peste 10 milioane de albume și cu nu mai puțin de 15 nominalizări la premiile Grammy, Joe Satriani apare în toate topurile de profil dedicate chitariștilor.
Joe Satriani, 5 lucruri mai puțin știute
- Joe Satriani a renunţat la fotbal, pasiunea sa, în ziua în care a murit Hendrix, cu scopul declarat de a-şi dedica tot timpul liber eforturilor de a deveni un chitarist. Pe vremea aceea, Joe Satriani avea doar 14 ani. Culmea, după cum chiar el mărturisește, nu se gândise niciodată că va ajunge chitarist, ci toboșar.
”Eram un mare fan Jimi Hendrix, iar atunci când am aflat de moartea lui, am fost foarte afectat. Culmea este că, înainte cu câţiva ani, începusem pregătiri intense pentru a fi toboşar, nicidecum chitarist. Dar mi-am dat seama că nu eram suficient de bun pentru chestia asta şi ştii şi tu, la vârsta aia mi se păreau interesante o grămadă de lucruri. Cred că 14 ani este o vârstă foarte intensă, în care realizezi multe lucruri despre tine”, spunea Joe Satriani, într-un interviu pentru Adevărul, într-una dintre vizitele sale în România.
- Joe Satriani provine dintr-o familie de muzicieni care, după spusele lui, i-a influențat alegerile încă din copilărie: ”Am primit mult sprijijn din partea părinţilor mei pentru că muzica a fost mereu foarte importantă pentru familia noastră. Sora mea mai mare cânta la chitară, mama la pian, iar unchiul meu era şi el muzician”
- În anii ‘70, Joe Satriani a studiat cu muzicieni de jazz celebri din Long Island, inclusiv pianistul Lennie Tristano şi chitaristul Billy Bauer. Tristano, în special, era un perfecţionist al tehnicii, care cerea cu exigenţă aceeaşi mentalitatea de la elevii săi.
- La 18 ani, Joe Satriani avea deja proprii studenţi la chitară, printre care Steve Vai, iar mai apoi pe Hammett Kirk (Metallica), Bryson David (Counting Crows). Toti aceşti muzicieni spun că „Satch“ le-a fost de nenumărate ori sursă de inspiraţie
- Deseori Joe Satriani face trimitere la anumite teme și povești ale genului science fiction. "Surfing with the Alien," "Back to Shalla-Bal," și "The Power Cosmic 2000" se referă la personajul Silver Surfer în timp ce "Borg Sex" are legătură cu Star Trek. Piesa "Crowd Chant" de pe albumul "Super Colossal", s-a numit inițial "Party on the Enterprise"
”Cred că oamenii uită că planeta noastră este în spaţiu şi cum noi suntem deja acolo, nu mi se pare ciudat să descriu o astfel de lume. Nu fac decât să merg un pic mai departe de simpla descriere a unui copac, de exemplu. Oamenii trebuie să fie conştienţi de cât de importantă este planeta noastră, de care trebuie să avem grijă”, mai spune Joe Satriani.
Joe Satriani, de trei ori în România
Joe Satriani a susținut trei concerte în România: două la București și unul la Cluj. Primul a avut loc la București, în 2013, apoi în octombrie 2015 și ultimul în 25 iulie 2018.
Joe Satriani - Not of this Earth, primul album solo
Chiar dacă la început Joe Satriani părea mai degrabă un mentor decât un interpret, în 1978 se mută în California la Berkeley, sperând într-o relansare a propriei cariere solo. Se regăseşte însă curând în postura de a preda din nou lecţii de chitară, iar în Bay Area ajunge să-i aibă elevi pe Kevin Cardogan (Third Eye Blind), Geoff Tyson, jazzistul Charlie Hunter şi Alex Skolnick (Testament).
Îşi lansează primul album solo în 1986, „Not of this Earth“. Abia al doilea album, însă, „Surfing with the Alien“, devine un succes comercial. Aproape peste noapte, Satriani începe să fie privit drept un chitarist de top şi îşi menţine o poziţie fruntaşă în clasamentele revistelor muzicale mulţi ani după aceea. Mick Jagger îl alege pentru a-l însoţi într-un turneu solo în Australia şi Japonia. Doi ani mai târziu, Satriani lansează „Flying in a Blue Dream“. Mai multe piese de pe acest disc sunt folosite în filme şi reclame. 1992 este anul apariţiei discului „The Extremist“, care include una dintre piesele sale cele mai apreciate, „Summer Song“.
O altă melodie apreciată a lui Joe Satriani este Always with Me, Always with You face și face parte de pe albumul Satriani Live! , lansat in anul 2006 la casa de discuri Red Ink Records .
Unul dintre proiectele cele mai interesante ale lui Joe Satriani, în anii '90, a fost organizarea celebrului turneu de chitarişti G3, un eveniment anual, ce include unii dintre cei mai talentaţi chitaristi din lume. Primul turneu G3 a avut loc în 1996, avându-i pe Joe Satriani, Steve Vai şi Johnson Eric drept capete de afiş: 24 de oraşe din America de Nord în toamna acelui an, în faţa a aproximativ 90.000 de fani. De atunci, Joe Satriani şi Vai au mai cântat în cadrul a 11 evenimente G3, cu mulţi alţi muzicieni ocupând al treilea loc vacant. John Petrucci, Paul Gilbert, Robert Fripp şi Adrian Legg sunt doar cateva exemple.