Întrebarea pe care românii și-o pun în fiecare an în această perioadă este dacă „se spune sau nu la mulți ani de Sfânta Maria sărbătorită pe 15 august”, iar pentru ca totul să fie cât se poate de clar, Maica Cipriana explică pe înțelesul tuturor care este adevărul.
Iată ce a declarat Maica Cripriana de la Mănăstirea Ghighiu!
Se spune sau nu „la mulți ani” de Sfântă Mărie pe 15 august? Maica Cipriana de la Mănăstirea Ghighiu clarifică situația
În data de 15 august creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, iar pe data de 8 septembrie sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului.
Cu toate că sunt două sărbători diferite, românii obișnuiesc să le petreacă pe amândouă și să nu facă diferența între nașterea acesteia și mutarea sa la cer cu trupul.
Maica Cipriana de la Mănăstirea Ghighiu a fost invitată în cadrul unui podcast, unde a vorbit despre credință, ritualuri, post, dar și despre această mare sărbătoare ce are loc în data de 15 august.
„S-a luat în calcul că este o sărbătoare atât de importantă încât nu mai trebuie să o bruiezi aproape cu nimic ca și la Sfânta Înviere. Când este Sfânta Înviere nu mai contează absolut nimic. Așa și la Adormire, dar bineînțeles că nu e greșit să spui cuiva La mulți ani. E totuși prilej de bucurie pentru că Maica Domnului ați văzut că a fost înștiințată de Sfântul Arhanghel Gavril cu trei zile înainte, trimis chiar de fiul său: a venit vremea ca mama mea să se mute la cer. Pentru ea oricum a fost o bucurie să se întâlnească cu fiul său (…) Noi ne bucurăm pentru că o avem rugătoare în ceruri”, a povestit Maica Cipriana în cadrul podcastului.
Citește și: Obiceiuri și superstiții în Postul Sfintei Marii 2024. Ce rugăciune puternică se spune în această perioadă
Maica Cipriana a fost întrebată și despre ritualurile de curățare pe care le pot face românii în perioada acestui post, iar ea a răspuns:
„Pentru post, ai nevoie și de multă liniște, și de multă rugăciune, și să te aduni. Dacă e o perioadă în care o persoană are foarte mult de muncă, normal că nu o să-i cer să postească la o limită extremă, dar toate trebuiesc combinate cu multă credință, multă rugăciune și, mai presus de toate, multă dragoste către Dumnezeu.
Dacă nu o simți și nu o ai, măcar să o ceri, să-ți dorești, să conștientizezi că este Dumnezeu deasupra noastră. Și noi trebuie să ne raportăm viața la Dumnezeu… tot ce facem… și faptele. În orice faci, trebuie să te gândești dacă lui Dumnezeu Îi place ce fac eu sau nu-I place. Dacă am făcut ceva, oare am greșit sau n-am greșit? Nu poți să-ți duci viața oricum”, a explicat Maica Cipriana.
Citește și: Schimbarea la față 2024. Ce semnificație are și ce tradiții se respectă în această zi
Bacalaureat 2024. Când începe sesiunea de toamnă și când se vor afișa rezultatele... STB trage un semnal de alarmă! Escrocii răspândesc un mesaj fals: „Card Activ pentru toate tipurile de transport la doar...