- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
O astfel de ciorbă, gustoasă și consistentă, perfectă pentru un prânz în familie este această Ciorbă din afumătură de porc cu găluște de cartofi și zeamă de varză.
Rețeta Ciorbă din afumătură de porc cu găluște de cartofi și zeamă de varză - Ingrediente
- 1 ciolan afumat, dezosat
- 3 cepe
- 2 morcovi
- 2 ardei
- 1 țelină micuță
- 4 linguri roșii pentru ciorbă
- 5 l apă
- 1 l zeamă de varză
- 1 linguriță sare grunjoasă
- 1 legătură pătrunjel
- Pentru găluște:
- 4 cartofi
- 1 linguriță sare
- 2 ouă
- 5 linguri cu vârf de făină
- 1/2 legătură mărar
- 1 vârf linguriță busuioc
Rețeta Ciorbă din afumătură de porc cu găluște de cartofi și zeamă de varză - Mod de preparare
Spălăm carnea, o porționam și o punem într-un vas la fiert cu un litru de apă. O lăsăm până când clocotește de două ori, apoi scurgem apă, clătim carnea cu puțină apă caldă și o punem din nou la fiert în apă caldă, aproximativ 4 l de apă.
Curățăm și tocăm legumele cubulețe și le vom adaugă în ciorbă când aceasta atinge punctul de fierbere. Adăugăm o parte din sare, restul de sare o vom adaugă spre sfârșit când vom gusta ciorba pentru a ne da seama dacă mai este nevoie, având în vedere că și ciolanul afumat este puțin sărat, de asemeni și zeamă de varză. Când legumele și carnea sunt aproape fierte, adică se patrund bine la testul cu furculița, adăugăm zeama de varză, iar după 10 minute și roșiile.
Din aceeași categorie mai vedeți și:
- Rețeta Ciorbă de perişoare cu zeamă de varză
- Rețeta Ciorbă țărănească de cartofi, acrită cu zeamă de varză
Între timp ne ocupăm și de formarea găluștelor. Curățăm, tocam și punem cartofii la fiert în apă cu puțină sare și-i lăsăm să fiarbă până când încep să se sfărâme, exact ca pentru piure. Înlăturăm spuma care se formează pe parcurs, apoi, după ce au fiert suficient, scurgem apa și pasăm bine cartofii. Tocăm mărarul mărunt și îl adăugăm în cartofi. Adăugăm si busuioc uscat, ouăle și omogenizam, apoi începem să încorporăm făina până se obține o pastă mai tare. Gustăm și mai adăugăm puțină sare, dacă considerăm că mai trebuie.
După ce au fiert și roșiile cam 10 minute începem și scufundăm în ciorbă câte o lingură din compoziția de cartofi până terminăm compoziția. Când găluștele încep să se ridice la suprafața ciorbei, oprim focul și adăugăm pătrunjelul tocat.
Sfaturi pentru reușita găluștelor de gartofi:
- Nu trebuie fierte prea mult galustele pentru că se vor sfărâma.
- Consistența compoziției de găluște se poate încerca scufundand prima gălușcă, dacă se împrăștie compoziția se mai adaugă făină.