Orice gospodină trebuie să știe să prepare ciorba de perișoare, pentru că este una dintre cele mai gustoase şi apreciate ciorbe din bucătăria românilor.
Ingrediente
- Pentru perișoare:
- 1kg carne tocată( vită+porc)
- 1 ceapă mare
- 1 ceașcă orez( 120 ml)
- 2 ouă
- sare
- piper
- cimbru
- Pentru supă:
- 3 l apă
- 1 l zeamă de varză
- 2-3 cepe galbene
- 2 morcovi
- 1 radacină pătrunjel
- 1 radacină păstârnac
- 1 ardei roșu
- 1 legatură pătrunjel verde
Mod de preparare ciorba de perisoare
Punem un vas cu puțină apa la fiert.
Când atinge punctul de fierbere, adăugăm orezul și îl lăsăm să fiarbă 1-2 minute, nu mai mult.
Îl scurgem și îl trecem prin jet de apă rece.
Putem să trecem peste această etapă și să punem orezul direct în perișoare, dar în timpul fierberii, acesta va expanda și vom avea niște perișoare neuniforme, înflorite.
Punem un alt vas cu 3 l apă la fiert.
Nu vom adăuga sare pentru că avem zeama de varză sărată.
Curățăm spălăm și tocăm legumele în cuburi.
Le adaăgăm în vasul de pe foc, în momentul în care apa atinge punctul de fierbere.
Ardeiul il vom adăuga mai tarziu.
Pregătim perisoarele
Trecem carnea prin mașina de tocat împreună cu ceapa, presărăm peste amestec, sare, piper și cimbru, apoi adăugăm orezul și ouăle și omogenizăm.
Când legumele din vas încep să se pătrundă ușor, formăm perișoarele de dimensiunea unei nuci.
Scufundăm perișoarele în vasul cu legumele care deja sunt ușor pătrunse.
Lăsăm perișoarele să fiarbă aproximativ 20 de minute, la foc mediu, după care adaugăm zeama de varză, apoi ardeiul tocat în cubulețe.
Mai lăsăm ciorba sa fiarbă până când carnea este bine pătrunsă, o gustăm și o mai asezonăm cu sare și condimente, dacă mai este cazul, apoi stingem focul si adaugăm pătrunjelul tocat.
Servim ciorba fierbinte, alături de o ceapă roșie, sau alături de ardei iute.