Ingrediente
- 1 kg făină albă
- 2 ouă
- 200 g iaurt
- 200 g smântână dulce
- 100 g unt
- 10 g bicarbonat de sodiu
- 1 l de ulei de floarea soarelui
- 200 g zahăr pudră
- 100 g zahăr tos
- 2 lămâi
- 1 sticluță esență de rom
- 5 plicuri zahăr vanilat
- 1 cutite căpșuni proaspete
Mod de preparare
Se bat ouăle cu puțină sare, se adaugă untul topit și se omogenizează.
Urmează smântâna dulce, iaurtul, bicarbonatul,esența de rom și făina cernută.
Se frământă un aluat ferm, care se lasă la odihnit 10-15 minute,
Se întinde aluatul într-o foaie de până la 1 cm grosime și se decupează în romburi sau dreptunghiuri.
Fiecare dreptunghi se crestează puțin la mijloc, pe diagonală și se trec colțurile aluatului prin crestătură, odată sau de două ori.
Se pune uleiul la încins și se prăjesc ciurigăii până devin aurii.
Se scot pe prosoape absorbante și cât sunt fierbinți se pudrează cu zahăr.
Din zahăr cu putină apă se fierbe un sirop ca pentru dulceață, se adaugă zeamă de lămâie și căpșunile, se lasă să mai fiarbă 5 minute, apoi totul se trece prin blender și prin sită și se obține un sos.
Cu acest sos se servesc ciurigăii.
Rulouri de pizza savuroase pentru mese copioase! Se fac imediat, cu doar trei ingrediente!... Piept de rață cu pire de păstârnac și sos de mure...