Ingrediente
- 5 creveți mari nedecorticați
- 1 morcov mic
- 1 gulie
- 2 salote
- 1 ceapă verde
- 1 lămâie
- 1 plic sofran
- 1 dovlecel verde
- ulei de măsline extravirgin
- sare grunjoasă
- piper alb măcinat
- 1 pachet tăiței de orez
- 1 rădăcină ghimbir
- 1 căpățână usturoi
- 1oo g de anșoa
- 1 bucată praz mic
- oțet de orez
- 1 ardei capia
- 50 g de capere mari
- 1 caserolă mică de verdețuri(creson, oregano frunze, rucola, coriandru frunze)
Mod de preparare
Se curăță și se spală legumele și se țin în apă rece.
Se decortichează creveții și li se scoate intestinul, se spală ușor cu apă rece, apoi se pune într-un prosop umed la rece.
Se prepară baza(stockul) de creveți din coaja rezultată decorticării.
Se călesc în ulei, împreună: gulia, morcovul, usturoiul, ardeiul capia, salotele și ghimbirul, până ce legumele devin moi și translucide.
Se strecoară printr-o sită fină zeama, se adaugă bucățile de anșoa tocate mărunt, se reduce zeama la jumătate, apoi se stinge cu câțiva stropi de oțet de orez.
Se lasă la foc mic să se evapore oțetul și se adaugă sare și piper, după gust.
Separat, într-o tigaie, creveții se prăjesc pe ambele părți pentru 2-3 minute si se stropesc cu putina zeama de lamaie.
Prazul și dovlecelul se dau pe mandolină, prin cuțitul fin de taiat, obținând un julien apropiat de forma tăițeilor.
Se fierbe într-un clocot, puțină apă ușor sărată, se blanșează fâșiile de legume timp de 10-15 secunde, apoi se transferă, într-un bol cu apă rece și gheață, pentru a le opri timpul de preparare și pentru a-și menține culoarea și textura crocantă.
Se reduce intensitatea focului la supa inițială și se adaugă câteva fire de șofran.
Separat, se opăresc tăițeii de orez.
Într-un bol sau o farfurie de paste se așază sub forma unui cuib, tăițeii de orez amestecați cu cei de legume și se stropesc cu puțin ulei de măsline.
Peste ei se așază creveții și se toarnă de jur împrejur, supa.
Se decorează cu fâșii subțiri de ceapă verde și câteva boabe de capere.