Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30X Factor

Cum se prepară deliciosul gem de struguri

De la gospodarii iscusiți, din zonele rurale bogate în terenuri cu viță de vie am învățat de-a lungul timpului cum se prepară vinul și mustul și tot de la ei învățăm cum se prepară deliciosul gem de struguri.

Gem de struguri

pixabay

Din struguri negri, foarte aromați obținem un must delicios, apoi un vin divin, dar putem opta și pentru a prepara compot, dulceață, sau gem de struguri.

Nu trebuie să alegem struguri fără sâmburi, aceea sunt pentru compot, la dulceață sau gem folosim și struguri cu sâmburi, pentru că îi vom îndepărta. Important este să alegem struguri mari, cărnoși și mai puțin zemoși.

Iată cantitățile ingredientelor necesare pentru rețeta de gem de struguri:


  • 1 kg boabe de struguri
  • 350-500 gr zahăr
  • zeama de la 1 lămâie
  • 1 baton de vanilie

Cum procedăm pentru a prepara rețeta de gem de struguri?

Începem prin a pregăti boabele de struguri.

Spălăm strugurii întregi cu ciorchini și îi lăsăm să se scurgă bine.

Apoi separăm boabele de struguri de pe ciorchini.

Citește și: Cum preparăm gem de smochine fără zahăr

Acum avem două metode de a separa sâmburii de pulpa strugurilor.

  • Prima metodă este să decojim strugurii, iar boabele să le punem la fiert împreună cu zahărul, zeama de lămâie și cojile de struguri măcinate în robot. După ce fierb 30 de minute, trecem totul prin sită, pentru a separa semințele.
  • A doua metodă constă în a tăia boabele de sruguri în jumătăți și a scoate semințele cu o scobitoare. Apoi se fierb boabele de struguri cu zahărul și zeama de lămâie, tot pentru 30 de minute și se trec prin sită pentru a obține un gem fin.

Fierbem din nou gemul de struguri după ce a fost trecut prin sită, adăugând și batonul de vanilie pentru un plus de aromă. Foarte bine se completează vanilia cu aroma strugurilor. Fierbem gemul la foc mic 12-15 minute, apoi îndepărtăm batonul de vanilie și punem gemul de struguri fierbinte, în borcanele sterilizate.

Pectina din struguri ajută gemul să se închege foarte bine după răcire, deci nu trebuie fiert foarte mult.

Citește și: Ce se întâmplă în organismul tău atunci când consumi alimente negre, precum struguri sau prune?

Înfiletăm imediat capacele borcanelor și învelim bine borcanele în pături pentru a se răci lent și a fi siguri de conservarea gemului.

Foarte bun va fi acest gem de struguri servit la mic dejun pe felii de pâine tartinate cu unt, alături de un ceai bun!

Video