Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Kourabiedes sau Ghorabiye. Rețetă de fursecuri grecești pentru sărbătorile de iarnă

Kourabiedes sau Ghorabiye este denumirea unor fursecuri din bucătăria greceasca, dar se întâlnesc și în Cipru și în Turcia.

Fursecuri grecești pentru sărbătorile de iarnă - Kourabiedes sau Ghorabiye

shutterstock

Special preparate pentru Crăciun, dar și pentru toată durata sărbătorilor de iană, aceste fursecuri Kourabiedes sau Ghorabiye sunt cele mai populare în Grecia și în Cipru, dar se întâlnesc și pe întreg teritoriul Turciei și al imperiului otoman.

Ce sunt Kourabiedes sau Ghorabiye?

Kourabiedele sunt fursecuri cu migdale, asemănătoare cu turta dulce rotundă, sunt fragede și aromate, dar au făină de migdale în aluat și sunt frăgezite cu coniac și apă de flori.

După ce sunt coapte, sunt stropite ușor cu apă din flori și apoi sunt pudrate cu cantități abundente de zahăr pudră.

În Grecia, fiecare familie are propria versiune a acestei rețete, ca de altfel orice altă rețetă tradițională grecească. Mulți greci folosesc unt din lapte de capră sau de oaie în locul celui din lapte de vacă.

În mod normal, fursecurile sunt stropite imediat după coacere cu apă de trandafir sau cu apă din floare de portocal, înainte de a le pudra cu zahăr, dar în unele regiuni din Grecia kourabiedes sunt aromate cu mastiha (rășină mastică).

Citește și: Rețetă de fursecuri glazurate cu aromă de lavandă și fistic

Secretul unor kourabiedes foarte bune este să se folosească un unt de înaltă calitate, spumat bine cu zahăr pudră până când devine foarte aerat și pufos, cam 15-20 de minute.

Kourabiedele sunt de obicei formate în semilune sau bile, și se coc până devin aurii și apoi se pudrează cu zahăr pudră încă fierbinte, ceea ce creează un strat perfect.

Ingrediente pentru rețeta de fursecuri grecești pentru sărbătorile de iarnă - Kourabiedes sau Ghorabiye:

 • Pentru aluat:

 • 850 gr făină
 • 500 gr unt la temperatura camerei
 • 100 gr zahăr pudră
 • 250 gr migdale coapte
 • 1 linguriță praf de nucșoară
 • 70 gr coniac
 • 1 linguriță bicarbonat
 • 1 ou + 2 gălbenușuri
 • esența de vanilie
 • Pentru decor și însiropat:

 • apă de trandafiri, sau de portocal
 • zahăr pudră cu aromă de vanilie

Mod de preparare pentru rețeta de fursecuri grecești pentru sărbătorile de iarnă - Kourabiedes sau Ghorabiye

Mai întâi se lasă untul la temperatura camerei pentru a se înmuia.

Apoi, se spumează untul cu zahărul pudră, după cum am scris și mai sus, timp de 15-20 de minute, până devine foarte aerat și cremos. De aceea trebuie ales un unt de calitate, pentru a-l putea spuma fără a se forma zer, sau lichid.

După ce untul este suficient de spumos, se încorporează, pe rând, ouăle. Se adaugă bicarbonatul stins în coniac, aromele și se încorporează, treptat, migdalele măcinate, făina și un praf de sare. Se frământă un aluat din care se modelează niște biluțe ca mingea de ping pong și se așază în tavă, pe hârtie de copt.

Citește și: Rețetă de fursecuri sub formă de bulgărași albi, preparată de Vlăduț la Neatza cu Răzvan și Dani

Fursecurile grecești pentru sărbătorile de iarnă se coc pentru 30 de minute la 170 de grade. Imediat ce se scot se stropesc cu apă de trandafiri, sau de portocal, folosind un recipient cu pulverizator.

Imediat după stropire, cât sunt calde, încă, se tăvălesc prin zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Merită să încercați și voi rețeta acestor fursecuri grecești pentru sărbătorile de iarnă, denumite Kourabiedes sau Ghorabiye, pentru că sunt delicioase și foarte aromate, concurează cu succes rețetele de turtă dulce clasice!

Video