Căutare Live

Rețetă de bulz cu brânză de burduf și cârnați afumați în manta de bacon afumat

Dacă îndrăgești preparatele servite cu mămăliguță, ca la bunica acasă, un bulz cu brânză de burduf și cârnați afumați în manta de bacon afumat, va fi o adevărată delicatesă.

Bulz cu brânză de burduf și cârnați afumați în manta de bacon afumat

Rețetele clasice de bulz ciobănesc sunt foarte căutate, mai ales în zonele de munte, unde ciobanii sunt la ei acasă, însă le putem prepara și în bucătăria noastră și, mai ales, le putem reinterpreta după pofta fiecăruia, așa cum am procedat și noi pregătind o rețetă de bulz cu brânză de burduf și cârnați afumați în manta de bacon.

Pentru cine nu știe, buzul se mai numește și ”urs de mămăligă” sau ”boț de mămăligă” și este un preparat tradițional românesc, inventat de păstori și preparat din mămăligă bine fiartă , umplută cu brânză de burduf, sau urdă și coaptă, apoi pe grătar. Așa a fost ppreparat pentru început, bulzul ciobănesc, ulterior a mai căpătat consistență adăugând câte un ou, cârnați afumați și șuncă.

Rețetele de bulz pot diferi de la o zonă a țării la alta, însă de bază rămâne mămăliga și brânza de burduf, fără de care nu se pot numi bulz.

Ingrediente pentru Rețetă de bulz cu brânză de burduf și cârnați afumați în manta de bacon afumat:

 • Ingrediente pentru mămăligă:

 • 300-350 gr mălai de porumb
 • 1 l apă
 • 1 lingură de sare grunjoasă
 • 25 gr unt
 • Ingrediente pentru umplut:

 • 400 gr brânză de burduf
 • 100 gr caș afumat
 • 4 ouă
 • 1 cârnat de casă, afumat
 • 100 gr unt, pentru uns
 • felii subțiri de bacon afumat

Mod de preparare pentru rețetă de bulz cu brânză de burduf și cârnați afumați în manta de bacon afumat

Preparare mămăligă

Se pune apa într-un ceaun, la fiert, iar când atinge punctul de fierbere se adaugă sarea grunjoasă și se amestecă până aceasta se topește. Apoi se adaugă o mână de mălai și se lasă să fiarbă până acesta se hidratează și începe să fiarbă compoziția formată, numită cir, sau terci. Se adaugă restul de mălai, în ploaie, adică presărat treptat, amestecând continuu pentru a se omogeniza și a nu se forma cocoloașe.

Citește și: Pături cu brânză și jumări, o rețetă de bulz reinterpretată

Se fierbe mămăliga până devine fermă, amestecând constant, iar la final, se adaugă un cub de unt. Mămăliga fiartă se răstoarnă pe un platou, se acoperă cu un ștergar și se lasă la temperat câteva minute.

Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Se fierb ouăle, se curăță și se feliază, se prăjesc cârnații și se taie rondele, se sfărâmă brânza de burduf și se amestecă cu unt moale.

Cum se asamblează bulzul ciobănesc în manta de bacon?

Se ia cu o lingură din mămăliga temperată și se întind foi circulare, groase, în palma unsă cu unt. Se pune la mijloc brânză de burduf amestecată cu caș afumat, felii de ouă și rondele de cârnați. Apoi se modelează în forme sferice astfel încât toate ingredientele de umplutură să fie bine învelite într-un strat mai grosier de mămăligă.

Citește și: Rețeta de mămăligă în straturi cu brânză și afumătură de porc, ca la Săpânța

Mingiuțele de mămăligă umplute astfel se îmbracă în felii subțiri de bacon, se așază într-o tavă pe hârtie de copt și se dau la cuptor până se rumenesc feliile de bacon, sau se așază pe un grătar bine încins, dar învelite în folii de staniol sau aluminiu.

Deliciosul bulz cu brânză de burduf și cârnați afumați în manta de bacon se servește cald, simplu, sau cu o lingură de smântână, sau cu lapte bătut.

Spor la preparat și poftă bună la savurat!

Rețetă de plăcinte la tigaie cu cartofi în aluat...
Ultimele știri
x