Rețetă de cozonac însiropat. Rețeta Babka din bucătăria evreiască

Foarte specială această rețetă de cozonac însiropat, denumit Babka, o rețetă din bucătăria evreiască, pe care o veți îndrăgi instant.

Cozonac însiropat, cozonac evreiesc Babka

shutterstock

Dacă vreți să încercați un altfel de cozonac decât cozonacul clasic, tradițional, rețeta de cozonac însiropat - Babka, sigur va fi una care va cuceri orice gurmand.

Babka este de fapt o pâine dulce împletită care provine din comunitățile evreiești din Polonia și Ucraina. Rețeta este foarte populară și în Israel și în toată diaspora evreiască.

Ingrediente pentru Rețetă de cozonac însiropat. Rețeta Babka din bucătăria evreiască:

  • Pentru maia:

  • 25 gr drojdie proaspătă
  • 30 gr făină
  • 60 gr lapte cald
  • Pentru aluat de cozonac:

  • 500 gr făină
  • 150 gr unt
  • 100 gr ouă întregi( 2 ouă medii)
  • 60 gr gălbenușuri( 3 gălbenușuri)
  • 80 gr zahăr
  • 5 gr sare
  • coaja răzuită de la o portocală mare
  • coaja răzuită de la o lămâie
  • 30 gr rom / sau esență de rom
  • 10 gr extract de vanilie
  • 60 gr lapte rece
  • Pentru umplutură:

  • 400 gr miez de nucă
  • 200 gr zahăr pudră
  • 50 gr cacao neagră
  • 150 gr ouă( 3 ouă medii)
  • 50 gr vinars/coniac
  • 1 gr sare
  • Pentru sirop:

  • 300 gr zahăr
  • 200 gr apă
  • 100 gr vinars/coniac
  • 1 baton de vanilie

Mod de preparare Rețetă de cozonac însiropat. Rețeta Babka din bucătăria evreiască

Pregătire maia sau plămădeală

Se fărâmițează drojdia într-un bol și se freacă bine cu zahărul până la lichefiere, apoi se diluează cu laptele cald. Se lasă la dospit aproximativ 15 minute.

Pregătire aluat de cozonac

Se scoate untul de la frigider și se taie în cuburi. Se lasă să se înmoaie ușor la temperatura camerei.

Se pun în bolul mixerului: ouăle, gălbenușurile,zahărul, sarea și aromele și se mixează până se omogenizează bine compoziția, devine spumoasă și aproape își tripleaxă volumul. Se adaugă maiaua, apoi făina și laptele rece.

Se frământă aluatul tot cu ajutorul mixerului, folosind brațul pentru aluaturi, până când aluatul se va desprinde singur de pe pereții vasului. Se adaugă, treptat, untul și se continuă frământarea până acesta este perfect încorporat în aluat.

Se oprește mixerul, se acoperă bolul cu folie de prospețime și se lasă aluatul la dospit în frigider pentru minim 2 ore, timp în care își va dubla volumul.

Citește și: Sfaturi și trucuri pentru reușita unui cozonac bine crescut și necrăpat

Preparare umplutură de nuci și siropul

Se macină nuca fin și se amestecă cu cacaua, zahărul pudră, ouăle, sarea și coniacul.

Pentru sirop, se fierbe apa cu zahărul și batonul de vanilie, până la primul clocot, apoi se stinge focul și se adaugă coniacul, fără a amesteca.

Preparare cozonac Babka

Scoatem aluatul din frigider și îl împărțim în două părți egale pe care le modelăm în două bile, le acoperim cu folie și le mai dăm la frigider încă 3 ore.

După acest interval, întindem fiecare bilă de aluat în câte o foaie dreptunghiulară 30×40 cm peste care întindem umplutura lăsând loc de 4 cm la laturile scurte. Rulăm aluaturile și cu un cuțit ascuțit, le secționăm pe jumătate, pe lungime.

Așezăm câte două jumătăți de aluat în formă de cruce, una peste alta cu tăietura în sus și le împletim.

Cozonacii astfel împletiți se pun în tăvi de 20x10x10 unse cu unt si tapetate cu hartie de copt. Se acopera cu folie de prospețime și se lasă peste noapte la dospit în frigider, sau 8 ore.

Citește și: Rețetă de cozonac sub formă de coroniță cu umplutură de ciocolată și glazură icing

A doua zi, se pornește cuptorul la 160-170 C cu funcția de aburi pornită doar pentru primele 15 minute și se coc cozonacii pentru 45-50 minute, sau până sunt bine rumeniți.

După ce s-au copt se scot pentru 5 minute din forma de copt pentru a se mai tempera, apoi se însiropează, se așază din nou în formele de cozonac și se dau la frigider până a doua zi, pentru a avea timp aluatul să tragă siropul și să se hidrateze.

Chiar dacă necesită timp și răbdare prepararea acestor cozonaci însiropați, merită din plin efortul, pentru că vor fi cei mai buni cozonaci pe care i-ați mâncat.

Spor la preparat rețeta de cozonac însiropat, sau Babka din bucătăria evreiască și poftă bună la savurat!

Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi. Din meniul pe care îl vei pregăti familiei tale nu ar trebui să lipsească desertul. De aceea, îți oferim o rețetă tradițională de pască cu aluat de cozonac.

Ultimele știri