- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iată care sunt cele Șapte rețete cu șapte sortimente de pește, perfecte pentru zilele din post cu dezlegare la pește: Rețeta Tartar de ton roșu cu avocado și ananas, Rețeta Chiftele de somon, Rețeta Borș de pește, Rețeta Saramură de crap cu mămăliguță, Rețeta Păstrav cu legume la cuptor, Rețeta Cod cu țelină și ardei, Rețeta Macrou la cuptor în sos de roșii cu usturoi.
1. Rețeta Tartar de ton roșu cu avocado și ananas - Ingrediente:
- 500 g file de ton roșu
- 1 avocado
- 1 compot mic de ananas
- zeama de la o lămâie
- 60 ml ulei de masline extra virgin
- sare
- piper măcinat
- semințe de susan alb și negru
Rețeta Tartar de ton roșu cu avocado și ananas - Mod de preparare
Se taie tonul în cuburi, iar avocado se curăță și se taie tot în cuburi, iar bucățile de ananas se scurg. Se face un dressing din ulei de măsline cu zeamă de lămâie, sare, piper și puțină zeamă de compot, iar prin acest dressing se trec pe rând cuburile de ton și cele de avocado.
Se asamblează apoi tartarul în straturi, se presară semințe de susan alb și negru, iar deasupra se așază feliile de ananas și se decorează cu ceva verdeațăartar de ton roșu cu avocado și ananas
2. Rețeta Chiftele de somon - Ingrediente:
- 1 buc. ghimbir de 6 cm
- 1/2 legătură de coriandru proaspăt (15 g)
- 500 g fileuri de somon
- 4 lingurițe dulceață de ardei iute, sau pastă de ardei
- zeama de la o lămâie
- sare de mare
- piper negru
- ulei de măsline
Mod de preparare pentru Rețeta Chiftele din somon
Decojiți ghimbirul și dați-l pe răzătoare. Tăiați fileurile de somon în bucăți mai mici. Tocați coriandrul mai mărunt, împreună cu tijele. Păstrați câteva frunze în apă rece, pentru decor. Treceți totul prin robot, adăugați zi zeamă de lămâie, sare de mare, piper și puțină dulceața de ardei, apoi modelați patru chiftele de aproximativ 2 cm grosime.
Încingeți ulei într-o tigaie, la foc intens și prăjiți chiftelele pentru 2 minute pe fiecare parte. Când le întoarceți pe a doua parte, mai picurați niște pastă de ardei iute peste ele și 2-3 picături de apă în tigaie.
3. Rețeta Borș de pește - Ingrediente:
- 1 kg pește( cod, sturion)
- 2 cepe galbene
- 1 morcov
- 1/2 rădăcină de ţelină
- 2 cartofi medii
- 1 l borș
- sare, după gust
- 1 legătură leuștean
- 1 ardei iute
Rețeta Borș de pește -Mod de preparare
Se toacă ceapa și morcovul și se călesc în puţin ulei, apoi se adaugă ţelina tocată cubulețe și se călește și ea cam 2-3 minute. Apoi se adaugă apă fierbinte, cam 2-2,5 l. Când legumele sunt bine pătrunse se adaugă cartofii tăiaţi cuburi şi se potrivește gustul ciorbei cu sare. Se adaugă bucățile de pește și borșul fiert, în prealabil, pentru 30 de minute.
Se mai lasă ciorba pe foc până când carnea de pește este fiartă și se mai asezonează cu cele necesare, după gust. La final se adaugă leuşteanul verde, tocat, chiar și lujerii acestuia și rondele de ardei iute.
4. Rețeta Saramură de crap cu mămăliguță - Ingrediente:
- Pentru saramură:
- 1,200 kg crap
- sare grunjoasă
- 3-4 ardei roșii
- 2-3 ardei iuți
- 1 ceapă
- 2 căpățâni de usturoi
- sare
- piper
- ulei
- Pentru mămăliguță:
- 1 l apă
- 350 g mălai
- sare
Mod de preparare pentru Rețeta Saramură de crap cu mămăliguță
Se filetează peștele și se îndepărtează toate oasele. Se porționează în bucăți mai mici care se frig la grill, pe pat de sare grunjoasă, doar pe partea cu piele. Se curăță ceapa și se feliază grosier, pe rotund, iar ardeii se taie în jumătăți și li se îndepărtează cotoarele și semințele. Se coc pe grillul încins, întorcându-le de pe o parte pe cealaltă.
Se pune apă la fiert și se adaugă toate legumele. Se lasă să fiarbă, asezonând gustul cu sare, piper și ardei iute. Usturoiul se curăță, se dă pe răzătoare și se freacă cu sare și piper, picurând, treptat, ulei, până se obține o pastă cremoasă. Peștele se pune într-o sită și se scufundă în saramura din oală, lăsându-l așa câteva minute bune.
Se prepară mămăliguța și se porționează în forme de brioșe, apoi se dă la rece. Se pune saramură în boluri, apoi mămăliguța, iar peste aceasta peștele tartinat cu un strat consistent de mujdei.
5. Rețeta Păstrav cu legume la cuptor - Ingrediente:
- 2 păstrăvi
- 2 ardei graşi coloraţi
- 300 g ciuperci
- 1 ceapă tocată
- 2 roşii curăţate de pieliţă
- tăiate cubuleţe
- 50 g un
- 2 lg ulei măsline
- 3-4 căţei usturoi
- 100 ml vin
- 1 lămâie
- verdeaţă (mărar, pătrunjel)
- sare
- piper
Rețeta Păstrav cu legume la cuptor - Mod de preparare
Ardeii, roşiile, ceapa şi ciupercile se curăţă, se spală şi se toacă. Usturoiul se dă pe răzătoare, se amestecă împreună cu uleiul de măsline, vinul şi zeama de lămâie.
Păstrăvii se curăţă şi se crestează cu un cutit. Se tapetează o tavă cu folii de aluminiu, se pune peştele în tavă, se unge bine cu emulsia de usturoi. Legumele se pun lângă peşte, se pune unt peste legume, apoi se presară verdeaţă tocată mărunt. Se acoperă bine cu folie şi se introduce în cuptorul preâncălzit, pentru 25-30 minute. Preparatul se acreşte cu zeamă de lămâie şi se decorează cu lămâie.
6. Rețeta Cod cu țelină și ardei - Ingrediente:
- 1500 g cod, tăiat în 4 bucăţi
- 1 rădăcină de ţelină
- 2 ardei roșii
- 2 linguri ulei de măsline
- 500 ml apă
- condimente pentru peşte
- pătrunjel verde
Rețeta Cod cu țelină și ardei - Mod de preparare
Se fierbe țelina curățată și tăiată în cuburi mari, în apă cu sare, până aproape este pătrunsă.
Se pun bucăţile de cod într-o tavă și se ăpresară peste ele condimente pentru pește. Se adaugă ţelina scursă și arteii tăiați în fâșii. Se stropesc cu ulei de măsline și se dă totul la cuptor, la foc mediu, pentru 20-30 de minute.
Deliciosul preparat: Cod cu ţelină şi ardei se serveşte presărat cu pătrunjel verde.
7. Rețeta Macrou la cuptor în sos de roșii cu usturoi - Ingrediente:
- 3 buc. macrou congelat
- sare
- piper
- 400 g pastă de roșii
- 50 ml ulei
- 150 ml apă
- 1 căpățână de usturoi
- puțin busuioc uscat
- 2 foi de dafin
- boia de ardei dulce
- 1 linguriță zahăr brun
- 1/2 legătură pătrunjel verde
Rețeta Macrou la cuptor în sos de roșii cu usturoi - Preparare
Lăsăm macroul să se dezghețe într-o sită, apoi îi îndepărtăm capul, coada, aripioarele și îl eviscerăm. Presărăm sare și piper peste macrou, dar și în interior.
Curățăm usturoiul și 4-5 grăunți îi tocăm rondele. Amestecăm pasta de roșii cu apa, busuioc uscat și sfărâmat și 2-3 grăunți de usturoi răzuiți.
Ungem un vas termorezistent cu ulei. Așezăm macroul în vas și adăugăm în interiorul lui și pe lângă el, rondele de usturoi. Adăugăm în vas și două foi mici de dafin. Dăm vasul la cuptor, la 180 de grade, pentru 20-30 de minute, până când macroul este rumenit și bine pătruns.
Fierbem, pentru câteva minute, sosul de roșii asezonat cu condimentele. Îl gustăm și adăugăm o linguriță de zahăr, sau nu, după gustul fiecăruia.
Scoatem vasul din cuptor și mai scurgem din grăsime, dacă macroul a lăsat mai multă. Îndepărtăm și foile de dafin. Turnăm sosul de roșii cu usturoi peste pește și dăm din nou vasul la cuptor, pentru 15-20 de minute. Gustăm sosul pe parcurs și îl mai asezonăm cu sare, piper, busuioc, boia de ardei și usturoi, după gust. Scoatem deliciosul macroul în sos de roșii cu usturoi din cuptor și presărăm pătrunjel verde, tocat, pentru prospețime.
Este foarte gustos și poate fi servit și cu mămăliguță.
Rețete de post. Trei rețete de chiftele cu care ne putem răsfăța în zilele de post... Cartofi la tigaie, crocanți și aurii, cu puține calorii! O rețetă simplă și rapidă...