Sunt ușor de preparat, și sunt perfecte chiar și pentru zilele de post cu interdicție la untdelemn, pentru că se pot pregăti la cuptor, neprăjite.
Am ales dintre acestea: Rețeta Chiftele de cartofi cu legume, Rețeta Chiftele de năut sau Falafel și Rețeta Chiftele de linte cu nuci.
Rețeta Chiftele de cartofi cu legume - Ingrediente:
- 5-6 cartofi
- 1 ceapă
- 2-3 căței usturoi
- ½ rădăcină de țelină
- 1-2 morcovi
- 2 linguri de făină
- Sare și piper
- 1 linguriță boia de ardei
- Puțin busuioc, sau cimbru uscat
- 1 legătură de pătrunjel
- 100 gr pesmet
- ulei pentru prăjit
Citește și: Falafel la air fryer. Rețeta pe care o poți face acasă
Rețeta Chiftele de cartofi cu legume - Mod de preparare
Legumele se curăță și se spală.
Cartofii și morcovii se dau pe răzătoarea mica și se scurg bine, poresându-I în mâini. Restul legumelor se dau tot pe răzătoare și se amestecă, într-un bol, cu morcovii și cartofii. Peste legume se adaugă făina, pesmetul, pătrunjelul, tocat mărunt , usturoiul presat, sarea și condimentele. Se omogenizează bine compoziția și se lasă la odihnit pentru 10 minute, la frigider.
Apoi, se modelează chiftelele, se aplatizează ușor și se prăjesc în ulei încins, sau se dau la cuptor, la 180 de grade, până se rumenesc.
Rețeta Chiftele de năut sau Falafel - Ingrediente:
- 250 g năut
- 1 ceapă medie
- 4 căței de usturoi
- 2 legături pătrunjel
- 1 linguriță chimion
- 1 linguriță coriandru
- 1 linguriță sare
- puțin piper
- 1-2 linguri făină
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- ulei pentru prăjit
- susan pentru crustă
Mod de preparare Rețeta Chiftele de năut sau Falafel
Năutul se lasă la hidratat în apă rece de pe o zi pe alta.
Când este bine hidratat, se trece prin robot împreună cu restul ingredientelor, mai puțin făina care se adaugă la final, pentru a se lega compoziția. Nu se va pune multă făină, pentru a nu ieși compoziția prea densă.
Din această compoziție se formează biluțe care se trec prin susan și se prăjesc în baie de ulei încins, sau se prepară la cuptor.
Rețeta Chiftele de linte cu nuci - Ingrediente:
- 500 g linte fiartă
- 1 ceapă mare
- 1 rădăcină mică de ţelină
- 100 g fulgi de ovăz
- 60 g nuci măcinate fin
- 2 linguri pesmet
- 2 linguri sos de soia
- ulei pentru prăjit
- sare
Mod de preparare pentru Rețeta Chiftele de linte cu nuci
Lintea (lăsată de seara la hidratat) se fierbe, se scurge de apă, apoi se mixează.
Se toacă mărunt ceapa şi ţelina, sau se dau pe răzătoare. Se amestecă toate ingredientele şi se lasă jumătate de oră ca să se absoarbă lichidele.
Se modelează chiftelele, se trec prin pesmet fin, apoi se prăjesc în ulei, sau, după preferințe, se dau la cuptor la 180 de grade, până se rumenesc.
Chiftelele din linte se servesc ca aperitive, sau cu o garniture de legume.
Să vă fie de folos!
Care sunt top 10 cele mai simple și delicioase rețete de post din categoria deserturilor?... Rețete cu pește. Șapte rețete cu șapte sortimente de pește, perfecte pentru zilele din post cu dezlegare la pește....