Ciorba de perișoare cu siguranță vă amintește de copilărie și de bucătăria bunicii. Sanda Marin, doamna bucătăriei românești, îți oferă o rețetă simplă, care nu poate da greș! Secretul constă în a aduga smântâna la urmă, amestecată cu cele două gălbenușuri rămase și două linguri de apă rece pentru ca ciorba să nu aibă aspect brânzos. |
Ingrediente:
– 600 g carne măcinată
– 3 morcovi
– 2 cepe
– 1 ardei
– 200 g de smântână (cel puţin 20% grăsime)
– un fir de pastarnac
– o rădăcina de pătrunjel
– o ţelină mică
– o gulie mică
– 6 linguri de orez
– 2 ouă
– o roşie mare
– o linguriţă de paprika dulce
– verdeaţă (pătrunjel, mărar, leuştean)
– sare
– piper
– oţet
– zeamă de lămâie sau borş
Mod de preparare:
1. Morcovii, ardeiul, pastarnacul, gulia, pătrunjelul, ceapă se curată, se spală şi se taie cubuleţe mici. Se pun legumele într-o oală, se toarnă 4 l de apă şi se dau la fiert.
2. Separat, se pun la fiert 500 ml de apă. Când apă clocoteşte, se adaugă 3 linguri de orez şi se opăresc două minute. Se scurge orezul şi se clăteşte sub jet de apă rece.
3. Carnea măcinată, orezul prefiert, cele două albuşuri de ou, a două ceapă tocată foarrte mărunt, o mâna de pătrunjel verde tocat foarte fin, o linguriţă de paprika dulce, sare şi piper se adaugă şi se frământă pentru a obţine compoziţia pentru perişoare. Se formează perisoarele, de preferinţă cât mai mici.
4. Când apă şi legumele încep să fiarbă în clocot, se adaugă cele trei linguri de orez rămase, după care se pun perisoarele. Se potriveşte gustul zemei cu sare. Se lasă să mai fiarbă aproximativ 20 de minute, după care se pune şi roşia decojita şi tăiată cuburi foarte mici.
5. Se mai da în clocot câteva minute, după care se opreşte focul şi se adaugă verdeaţă. Se acoperă cu capacul. După ce s-a mai răcit, se adaugă smântână, amestecată cu cele două gălbenuşuri rămase şi