Antena Căutare

Și voi țineți Postul Sfintei Marii? Cele mai bune BUCATE MĂNĂSTIREȘTI pe care credincioșii le degustă la Putna, Voroneț și Agapia

În zilele de post, mâncărurile de sec se prepară după rețete aparte în nordul Bucovinei, acolo unde credincioșii le pot degusta chiar în incinta mănăstirilor.

În zilele de post, mâncărurile de sec se prepară după rețete aparte în nordul Bucovinei, acolo unde credincioșii le pot degusta chiar în incinta mănăstirilor.

a1.ro a adunat câteva rețete de BUCATE MĂNĂSTIREȘTI:

„Borş gros” – din crupe de porumb şi varză acră. Se spală bine crupele, se pun la fiert, se adaugă varza murată tocată mărunt. Se fierbe la foc încet, să nu să se prindă de ceaun. Cînd crupele şi varza sunt fierte, aparte se prăjeşte ceapa tăiată mărunt în ulei şi se toarnă în borş. Se consumă fierbinte.

Se pregătesc şi alte feluri de borşuri: borş cu fasole, cu varză, cu mazăre, cu tăiţei, cartofi, etc.; diferite feluri de bucate din fasole: fierte cu ceapă, prăjite, făcăluite cu usturoi.

Sînt nelipsite şi văuzarele cu bostan, cu varză, turtele cu mac, colţunaşii cu cartofi, cu varză etc.

„Varzare cu bostan” – se curăţă bostanul, se dă prin răzătoare, se îndulceşte cu zahăr. Se face un aluat din făină albă de grîu, apă şi puţină sare. Se întinde cîte o turtă nu prea mare, se pune bostan, se fac vărzare rotunde dintr-o singură foaie şi se coc în cuptor.

Articolul continuă după reclamă

„Turte cu mac” – se face un aluat din făină albă, apă şi puţină sare. Se întind foi cu grosimea de 2-3 mm şi se coc la aragaz sau în cuptor. După ce s-au copt, se lasă să se răcorească. Se rup bucăţele potrivite şi se pun într-un vas, stropindu-se cu apă îndulcită. În acest timp se freacă mac cu zahăr pînă se înălbeşte. Se adaugă puţină apă şi se amestecă cu turtele. Turtele cu mac se pregătesc la mesele de pomenire, la sărbătorile din timpul posturilor.

„Chisăliţa” – se iau tot felul de fructe uscate (mere, prune, pere) şi se pun la fiert în apă, adăugându-se zahăr după gust. Se serveşte rece.

„Turte cu ulei” – se face un aluat din făină albă, apă. Se întinde turta cu o grosime de 2-3 mm şi se taie felii late de 2 cm şi lungi de 10 cm. Se fierb în apă cu sare. Când sunt fierte se ung cu ceapă prăjită în ulei.

Din acelaşi aluat se fac colţunaşi cu varză, cartofi, vişine, magiun, etc.

„Bostan fiert” – se curăţă bostanul de seminţe, de coajă. Se taie bucăţi nu prea mari şi se pun la fiert cu puţină apă. Se serveşte îndulcit cu zahăr.

„Borş cu urzici” – 2 l apă, un morcov, o legătură de urzici, o ceapă, 100 g de orez, 40 g ulei, pătrunjel, mărar verde. Cartofii se taie cuburi şi se pun la fiert într-un vas. Ceapa şi morcovul tăiate mărunt se înăbuşă în ulei. Urzicile se spală bine de nisip, se opăresc cu apă fierbinte, se scurg şi se taie mărunt. Se adaugă orezul. Cînd legumele sunt gata, se adaugă ceapa, morcovul şi urzicile, se toarnă borş acru, mărarul şi pătrunjelul verde tăiate mărunt. Se consumă fierbinte.

VIDEO! Tortul ”Krantz”, desertul căruia nu-i poți rezista: Rețeta care are un secret simplu, dar care-i oferă un GUST UN... Cum faci cele mai gustoase paste de post din lume! Nici că vei simți lipsa cărnii!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Un 2025 de excepție! Vezi acum
Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x