- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În plin sezon al căpșunelor de grădină coapte, un Tort cu cremă de mascarpone și jeleu de căpșune, poate fi desertul ideal cu care ne putem delecta familia.
Blat umed, cu cacao, cremă de mascarpone şi jeleu de căpşune, se combină perfect în reţeta de tort cu cremă de mascarpone și jeleu de căpșune.
Ingrediente pentru reţeta Tort cu cremă de mascarpone și jeleu de căpșune:
-
Pentru un blat de tort cu cacao, de 24 cm:
- 5 ouă
- 250 g zahăr
- 175 g făină
- 175 g iaurt grecesc
- 50 g cacao
- un praf de sare
- 2 lingurițe esenţă de rom
- 1 linguriţă praf de copt
-
Pentru crema de mascarpone:
- 500 g mascarpone
- 250 ml smântână pentru frişcă
- 150 g zahăr pudră, cu aromă de vanilie
- 1 praf de sare
-
Pentru jeleul de căpşune:
- 500 g căpşune
- 125 g zahăr
- 1 linguriţă amidon
Mod de preparare pentru reţeta Tort cu cremă de mascarpone și jeleu de căpșune:
Pentru a prepara blatul de tort, separăm albuşurile de gălbenuşuri, ca la orice reţetă clasică de pandişpan. Mixăm albuşurile spumă, presărate cu puţină sare, mixăm gălbenuşurile presărate cu puţină sare. Peste albuşuri adăugăm, treptat, zahărul şi le mixăm până se formează o bezea fermă. Peste gălbenuşuri adăugăm iaurtul şi amestecăm cele două compoziţii. Cernem făina împreună cu praful de copt şi cacaua şi încorporăm, treptat, amestecul obţinut, în compoziţia cu ouă. Vom amesteca cu o spatulă pentru a obţine o compoziţie aerată. Turnăm compoziţia pentru blat de tort umed, cu cacao în forma de tort tapetată la bază cu hârtie de copt şi unsă pe laterale cu ulei. Coacem blatul de tort umed, cu cacao, pentru 35 de minute, la 180 de grade, în cuptorul preîncălzit. Îl lăsăm să se răcească bine în forma de copt, apoi îl răsturnăm pe un platou şi îl secţionăm în trei părţi.
Pentru a prepara crema de mascarpone, mixăm mai întâi smântâna pentru frişcă, adăugând treptat şi zahărul, apoi încorporăm mascarponele. Adăugăm şi un praf de sare pentru accentuarea gustului. Dăm crema la rece pentru 40-50 de minute, înainte de a o întinde între secţiunile blatului de tort.
Pentru a prepara jeleu de căpşune, curăţăm căşunele, le tăiem în cuburi şi le amestecăm cu zahărul. Le lăsăm la rece 30 de minute, pentru a se forma sirop, apoi le fierbem la foc încet pînă se vor pasa. Le trecem prin sită, oprim 1/3 din compoiţie pe care o amestecăm cu crema de mascarpone, iar restul compoiţiei o amestecăm cu amidonul şio mai fierbem puţin. Lăsăm jeleul de căpşune să se tempereze uşor, apoi îl turnăm deasupra tortului asamblat.
Dăm deliciosul Tort cu cremă de mascarpone și jeleu de căpșune la rece pentru cel puţin 2 ore, înainte de a-l secţiona şi servi alături de cei dragi. Îl decorăm fie cu ciocolată, fie cu figurine din zahăr, sau chiar cu felii de căpşune.
Cum faci cel mai bun sirop de soc. Rețetă pentru iarnă, fără conservanți... Meniul chefilor Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu pentru un picnic perfect...