Cu toate că se credea că francezii au inventat croissantele, Chef nicolai Tand ne asigură că prima dată au apărut în Austria, dar francezii fac cele mai bune croissante, pentru că sunt mai meticuloși și mult mai atenți la detalii.
Pentru a prepara un croissant reușit, elementul de bază este untul, iar acesta trebuie să fie cel mai calitativ, cu procent mare de grăsime.
Un croissant bun, se recunoaște după grăsimea pe care o lasă pe hârtia de copt.
Puțin știu că avem și noi în România un desert, asemănător cu croissantul, cu diferența că în loc de unt se folosește osânză de porc sau untura.
Este vorba de Haoișul unguresc din zona Ardealului și Banatului, un desert delicios din foietaj cu untură sau osânză, umplut cu gem de prune.
Denumirea de haioş provine din bucătăria maghiară, "hai" însemnând untură.
Pentru prepararea haioșului avem nevoie de 1 kg de făină şi de aproximativ 500 gr de osânză de porc, 4 ouă, 25-30 gr de drojdie, zahăr pudră şi de gem de prune pentru umplutură. Osânza se trece prin maşina de tocat, apoi se amestecă cu 250 gr de făină, până când se omogenizează. Compoziția rezultată se împarte în trei părți egale.
Din restul de făină, gălbenuşurile, drojdie, puţină sare şi 300-400 ml de apă se frământă un aluat. În acest aluat se mai adaugă și câteva linguri de smântănă.
Se întinde aluatul pe masa înfăinată, într-o foaie dreptunghiulară, subțire de 3-4 mm și se unge 3/4 din foaia de aluat, pe lungime, cu 3/4 din prima parte de osânză cu făină. Se aduce partea de aluat neunsă peste jumătate din partea de aluat unsă, apoi se aduce a doua parte de aluat unsă peste partea de aluat împachetată. Deci, se împachetează aluatul în trei.
Apoi se unge 3/4 din pachetul de aluat format, pe lungime, cu partea de 1/4 de ozânză oprită. Se împachetează din nou în trei, exact ca la primul procedeu. Se acoperă pachetul de aluat cu osânză, cu o folie alimentară și se dă la frigider pentru 30 de minute.
După acest interval, se scoate aluatul de la frigider și se întinde din nou într-o foaie dreptunghiulară subțire și se repetă procedeul anterior cu a doua parte de osânză amestecată cu făină. Din nou se dă la frigider pentru 30 de minute. Se repetă și a treia oară procedeul, cu a treia parte de osânză.
Apoi se întinde într-o foaie groasă, se decupează în forme pătrate, se pune câte o linguriță de gem la mijloc și se îndoaie aluatul în formă de triunghi formând astfel haioșul.
Se coc haioșele pentru 20-25 de minute, la 200 de grade.
Haioșele sunt delicioase și de mare efect, se prepară în preajma sărbătorilor de iarnă.