Za’atar este un amestec de condimente tradițional din Orientul Mijlociu, cunoscut pentru aromele sale complexe, care pot transforma orice preparat simplu într-o delicatesă. Cu o combinație de ierburi, semințe și condimente, acest ingredient special adaugă un gust profund și ușor picant, perfect pentru a echilibra și intensifica aromele mâncărurilor.
Acest condiment este adesea folosit pentru a da savoare preparatelor din carne, legumelor, dar și pentru a oferi un aspect plăcut pâinii. El poate fi consumat și alături de diferite tipuri de brânză.
Ce este condimentul za’atar și cum se consumă
Zatar este folosit ca ingredient de bază în bucătăriile din Liban, Siria, Turcia sau Grecia. În limba arabă, Za’atar înseamnă de fapt cimbru, însă la baza acestuia stă o combinație de ingrediente, precum: cimbru uscat, maghiran uscat lemnos sau floral, sumac și semințe de susan prăjite.
De altfel, amestecul de mirodenii diferă în funcție de fiecare zonă a lumii. Zatar mai poate conține și sare, coajă uscată de portocală sau mărar uscat.
Acest ingredient cu un gust ușor înțepător poate fi consumat în diferite preparate. Zatar este un condiment de bază în salate, rețetele de tocăniță cu legume, dar și în rețetele de carne. El mai poate fi folosit și în sosuri sau combinat cu uleiul de măsline.
Rețetă de pui la cuptor cu lămâie și za’atar
În cazul unui pui la cuptor cu lămâie și za’atar, condimentul devine cheia unei rețete simple, dar rafinate, ce cucerește prin savoare. Acesta îmbogățește gustul cărnii, iar combinat cu lămâia, oferă o simfonie de arome care te transportă într-o călătorie culinară memorabilă.
Ingrediente pentru rețeta de pui la cuptor cu lămâie și za’atar
Pentru această rețetă savuroasă și plină de aromă este nevoie de următoarele ingrediente:
• 1.3 kg pui (pulpe și piept);
• 3 lămâi;
• 250 gr ceapă;
• 2 căței usturoi;
• 2 lingurițe condiment Sumac;
• 0.75 linguriță condiment All spices;
• 4 linguri condiment za'atar;
• 90 ml ulei de măsline;
• 5 gr pătrunjel;
• Sare;
• Piper negru măcinat.
Mod de preparare rețeta de pui la cuptor cu lămâie și za’atar
Pentru început, se taie ceapa (de preferat în trei bucăți, după ce este tăiată pe jumătate) și lămâile (felii de aproximativ 0.5 cm - doar două lămâi). Cea de-a treia lămâie este folosită pentru a rade coaja și a stoarce sucul de lămâie.
Într-un bol mare se pun sucul de lămâie, ceapa, usturoiul, sumacul, All spices, 2 linguri de za'atar, 2 linguri de ulei de măsline, apa, sare, piper și carnea de pui. Se amestecă bine și se lasă la marinat pentru cel puțin două ore, la frigider.
Citește și: Roata rețetelor. Ce este și cum se folosește agar-agar. Rețeta inedită de Panna Cotta și răcitură vegană
Se preîncălzește cuptorul la 200°C cu ventilație. În tot acest timp, puiul se pune într-o tavă de cuptor, iar peste el se adaugă feliile de lămâie și marinata. Se lasă la cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Poftă bună!
„Roata rețetelor” este o serie de articole susținută de Vlad Casino. Dacă și ție îți place să folosești ingrediente inedite în bucătărie, INTRĂ AICI și propune-ne o rețetă cu ingredientul ales de roată.