Antena Căutare

De ce simți când o persoană se uită lung la tine, deși nu îi vezi privirea. Cum explică experții această senzație

Nu este ieșit din comun să simți că cineva te urmărește, însă este foarte interesant cum reușim să ne dăm seama că cineva are privirea ațintită asupra noastră, deși atenția nu este canalizată asupra persoanei respective. Se pare că această abilitate nu are legătură cu capacitatea psihică, ci cu abilitățile de procesare fulgerătoare ale creierului.

femeie intr-o camasa albastra care sta in fata a unui birou si care isi da seama ca doi barbati se uita la ea
Nu este ieșit din comun să simți că cineva te urmărește, însă este foarte interesant cum reușim să ne dăm seama că cineva are ațintită asupra noastră, deși atenția nu este canalizată asupra persoanei respective | Shutterstock.com

Contactul vizual este o parte importantă a comunicării dintre oameni. Suntem sensibili la asta pentru că organismul nu vrea să rateze o potențială conexiune (sau amenințare). Chiar și atunci când cineva nu se află direct în fața ta, poți simți privirea datorită vederii periferice.

De ce simți când cineva te privește lung

Potrivit Psychology Today, creierul are un sistem specific dedicat detectării privirii celorlalți. În comparație cu alte vietăți, oamenii au sclera mult mai vizibilă (partea albă a ochiului), ceea ce face mai ușor să urmărești privirea unei alte persoane.

Majoritatea animalelor doresc să se ascundă atunci când vânează, dar oamenii sunt creaturi sociale care depind de cooperare și comunitate pentru a supraviețui. Capacitatea de a face contact vizual ajută la construirea acestor relații cruciale.

Dar ce faci când nu poți vedea deloc acea persoană? Unii oameni pot jura că simt ochii celorlalți ațintiți asupra lor, dar acest lucru este în mare parte speculativ și inexact.

Citește și: De ce scârțâie zăpada atunci când ai călcat pe ea. Ce anume produce acest zgomot

Oamenii sunt programați să presupună că sunt priviți ca o precauție excesivă. „O privire directă poate semnala o dominație sau o amenințare și, dacă percepi ceva ca pe o amenințare, nu ai vrea să o ratezi”, a explicat Colin Clifford, profesor la UNSW Australia, pentru Daily Mail.

„Așa că simpla presupunere că o altă persoană se uită la tine poate fi cea mai sigură strategie.”, a mai adăugat el, conform Mental Floss.

Însă nu este mereu așa, căci de multe ori reușești să surprinzi pe cineva care te privește doar pentru că-i simți privirea insistentă, nu-i așa? Tot creierul este cel care te ajută să faci acest lucru, împreună cu privirea periferică.

Citește și: De ce apar scame pe haine, mai ales pe pulovere. Cum să cureți îmbrăcămintea la mașina de spălat pentru a evita scămoșarea

De ce scârțâie zăpada atunci când ai călcat pe ea. Ce anume produce acest zgomot... De ce au, de fapt, cărțile pagini extra la finalul lor. Nu este o strategie de marketing, alta este explicația...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x