Antena Căutare

1 septembrie, Ziua Diplomației Române

Ziua Diplomației Romane, zi istorica pentru Romania, sarbatorita anual pe 1 septembrie.

Ziua Diplomației Române, zi istorică pentru România, sărbătorită anual pe 1 septembrie.

Scurt istoric al țării noastre

După finele Primului Război Mondial, România ia parte în 1919 la Conferința de pace de la Paris, ce va materializa interesele țărilor participante și va retrasa granițele Europei. Clauzele teritoriale atrag după ele revizionismul unor state precum Germania, Ungaria, URSS, Bulgaria, Italia ce viza România, Polonia, Cehoslovacia. Acest lucru duce, în 1920, la crearea unei alianțe a țărilor amenințate, denumită Mica Antantă sau Mica Înțelegere, prin care statele se angajau sa-și ofere apărare reciprocă și sprijin în cazul unui atac din partea Ungariei sau Bulgariei. Tratatul de pace de la Paris din 28 octombrie 1920 a venit ca o afirmare a unirii Basarabiei cu România de către Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Italia, cu toate că Japonia și Uniunea Sovietică nu au recunoscut niciodată această unire.

În urma Conferinței de pace de la Versailles, la 28 iunie 1919 se formează Liga Națiunilor, organizație al cărei scop principal era menținerea păcii și împiedicarea declanșării unui nou război mondial. România a fost una dintre țările care au participat activ la Liga Națiunilor, mai ales odată cu alegerea lui Nicolae Titulescu, în toamna anului 1930, ca președinte al Adunării Generale a Ligii Națiunilor, asta după ce între anii 1928-1936 a fost de mai multe ori ales ministru al Afacerilor Străine. Datorită intensei și importantei sale activități, Nicolae Titulescu va fi ales din nou în anul 1931 președinte al Adunării Generale a Ligii Națiunilor. De-a lungul activității sale în Liga Națiunilor, Nicolae Titulescu a fost preocupat de menținerea păcii și securității europene, mai ales după instaurarea nazismului în Germania. Diplomatul român a militat pentru suveranitatea și egalitatea tuturor statelor, pentru securitate colectivă și împotriva revizionismului.

Articolul continuă după reclamă

Câțiva ani mai târziu, în iunie 1941, România intră în Al Doilea Război Mondial de partea Puterilor Axei, sperând că-și va recupera teritoriile luate de URSS:Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herței. Tratatul de Pace de la Paris din 1946 a permis retrasarea granițelor Europei și care defineau despăgubirile de război și drepturile minorităților. Astfel, România primește înapoi Transilvania de Nord (de la Ungaria), dar pierde Bucovina de Nord și Basarabia, pe care le cedează Uniunii Sovietice și căreia îi plătește și daune de război.

România își extinde relațiile bilaterale, iar la 14 decembrie 1955 aceasta devine membră a Organizației Națiunilor Unite, cu toate că-și exprimase aceastră dorință încă din 1946, iar între anii 2004-2005 aceasta a fost membru nepermanent, ales, al Consiliului de Securitate. Doisprezece ani mai târziu, la 19 septembrie 1967, diplomatul român Corneliu Mănescu devine președinte al Adunării Naționale a Organizației Națiunilor Unite, aceasta fiind prima data când un membru al unei țări socialiste este ales în această funcție.

În 1993, la 4 octombrie, România a aderat la Consiliul Europei, iar 3 zile mai târziu România a semnat Convenția Europeană a Drepturilor și Libertăților Fundamentale ale Omului, în cadrul primului Summit al Consiliului Europei de la Viena.

La 29 martie 2004 România devine membră, cu drepturi depline, a Alianței Nord-Atlantice. În același an, alături de România, au mai aderat Letonia, Lituania, Estonia, Bulgaria, Slovacia și Slovenia.

Pe 13 septembrie 2005 a fost semnat Tratatul de Aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană, iar la 1 ianuarie 2007 România devine stat membru la Uniunii Europene. Un an mai târziu, în perioada 2-4 aprilie 2008, România a găzdui la Palatul Parlamentului primul Summit NATO de la București, la care au luat parte reprezentanți ai 49 de țări și în cadrul căruia s-a discutat extinderea NATO și chestiunea scutului antirachetă.

Un eveniment important în ceea ce privește activitatea României la Consiliul Europei va avea loc în anul 2019, când aceasta va deține președinția, în perioada iulie-decembrie 2019.

Sursă: historia.ro

Adevărul despre pensii. Câți bani au primit în plus pensionarii în 2018, conform statisticilor... Ziua Limbii Române 31 august 2018. Ce Evenimente sunt în România...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9, 19 aprilie 2025. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Nicolai Tand Sambata, 19.04.2025, 15:00
Citește și
Înmormântarea Papei Francisc. Programul ceremoniei de la Vatican. Ce lideri mondiali sosesc la Roma
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. O combinație de texturi și arome Catine.ro
O româncă a stat cinci ore la coadă pentru a-și lua rămas-bun de la Papa Francisc. Ce a povestit | VIDEO
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Anunțul făcut de Denisa Tănase după 3 ani de căsnicie cu Mircea Brânzei. De ce nu au mai apărut împreună.... Libertatea.ro
Ray Dalio, legendarul investitor al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii: Tarifele au un efect... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
Donald Trump, criticat dur pentru prezența la funerariile Papei Francisc. De ce Președintele american, dar și... Elle
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia... Spynews.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu... BZI
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant HelloTaste.ro
Drama incredibilă a oamenilor care mănâncă frunze și cărbuni ca să supraviețuiască. „Poveștile pe care... Antena3.ro
Ce planuri are noul șef NASA pentru agenția spațială. Jared Isaacman a fost numit la conducere de către Donald... useit
Horoscopul zilei de 26 aprilie 2025. Leii se afirmă în fața celor din jur. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Deputații au aprobat: polițiștii din Republica Moldova pot acționa, cu mașinile și armele lor, în România Jurnalul
Igor Cuciuc, mesajul emoționant primit de la fiica sa Andreea, la șase luni de la moartea tinerei:Mulțumesc că... Kudika
Ce să pui la rădăcina glicinei pentru ca florile să reziste mai mult timp. Aşa se face şi în grădinile botanice Playtech
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor Redactia.ro
Cât costă să devii pilot în România. Salariul poate ajunge la 100.000 de euro pe an Observator
Ce este ulcerul. Cum se tratează această afecțiune MediCOOL
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros HelloTaste
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist ProSport
Un clujean și-a găsit BMW-ul pe butuci. Ce bilețel a găsit pe parbriz: „Plătește datoria și…” Gandul
NU E BANC! Câți lei câștigă lunar un livrator de mâncare în Timișoara: 'Lucrez de luni până joi, 12 ore pe zi' CanCan
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor DeParinti
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton ZUTV
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum UseIT
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x