Antena Căutare

1 septembrie, prima zi din anul bisericesc. Începutul calendarului ortodox

1 septembrie este prima zi a anului bisericesc. In intampinarea acestei zile, pe 31 august, crestin-ortodocsii praznuiesc Punerea in racla a braului Maicii Domnului, zi de post si de rugaciune.

1 septembrie este prima zi a anului bisericesc. În întâmpinarea acestei zile, pe 31 august, crestin-ortodocșii prăznuiesc Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului, zi de post și de rugăciune.

Anul Nou bisericesc începe pe 1 septembrie și se încheie pe 31 august. Potrivit tradiției iudaice, în această zi Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii și tot în această zi, Mântuitorul a pus început activitățîi Sale de propovaduire a Evangheliei.

Anul bisericesc stă sub ocrotirea Maicii Domnului. Acest lucru ne este descoperit și în troparul slujbei în care îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a dăruit în anul care a trecut și Îl rugăm să binecuvînteze anul care începe: "A toată făptură, Ziditorule, Cel ce vremile și anii ai pus întru puterea Ta, binecuvîntează cununa anului bunătății Tale, Doamne, păzind în pace poporul și țară această, pentru rugăciunile Nascatoarei de Dumnezeu, și ne mântuiește pre noi".

Anul bisericesc nu este identic cu anul liturgic

Articolul continuă după reclamă

Dacă anul bisericesc începe pe dată de 1 septembrie, anul liturgic își are începutul în ziua Sfintelor Paști. De la această sărbătoare se numără Evangheliile și Duminicile anului bisericesc. Anul liturgic se împarte în trei mari perioade:

a) Perioada Triodului (perioada prepascala)

b) Perioada Penticostarului (perioada pascală)

c) Perioada Octoihului (perioada postpascala).

Fiecare din aceste perioade cuprinde un anumit număr de săptămâni.

a) Timpul Triodului ține de la Duminică Vameșului și a Fariseului (cu trei săptămâni înainte de începutul postului Paștilor) până la Duminică Paștilor (total 10 săptămâni).

b) Timpul Penticostarului ține de la Duminică Paștilor până la Duminică I-a după Rusalii sau a Tuturor Sfinților (total opt săptămâni).

c) Timpul Octoihului ține tot restul anului, adică de la sfârșitul perioadei Penticostarului până la începutul perioadei Triodului. Este cea mai lungă perioada din cursul anului bisericesc.

Pe dată de 1 septembrie îl sărbătorim și pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul - părintele erei creștine. Canonizarea Sfântului Dionisie Exiguul s-a făcut în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 8-9 iulie 2008.

An Nou cu bucurii!

Sursă: crestinortodox.ro

Veste dură pentru mii de români! A apărut o nouă formă de ”pestă”! Boala se răspândește cu repeziciune, iar efectele sun... Încep grădiniţele! Ce analize obligatorii trebuie să cuprindă dosarul medical al copilului! Autoritățile au făcut anunțu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x