O femeie de 50 de ani s-a prăbuşit în gol cu liftul chiar în sediul Uniunii Cineaştilor, din centrul Capitalei. Voia să urce la etajul trei al clădirii, unde funcţionează firma de traduceri pe care o conduce. O defecţiune electrică ar fi provocat căderea liberă a cabinei până la subsol. Victima a fost internată în stare stabilă la spitalul Floreasca din Capitală. Dar astfel de pericole sunt în mii de clădiri din toată ţara. Lifturile vechi de zeci de ani se pot transforma în orice clipă în nişte cuşti ale morţii.
Era aproape ora 10 dimineaţa când sediul Uniunii Cineaştilor din România s-a zguduit la propriu. Directoarea unei firme de traduceri, care funcţionează în aceeaşi clădire din centrul Capitalei, s-a prăbuşit cu liftul în viteză. Abia ajunsese la serviciu.
Angajaţii Uniunii Cineaştilor au spart geamul liftului şi au încercat să o scoată pe femeie. Era conştientă, dar avea dureri. Medicii au transportat--o la spitalul Floreasca, unde a rămas internată.
Un mecanism care funcţiona încă din anul 1998, când liftul a fost montat în clădirea veche de zeci de ani. Următoarea revizie era programată peste 14 zile. O ipoteză ar fi că o defecţiune electrică ar fi inversat sensul de rotaţie a motorului.
În România, funcţionează peste 40.000 de lifturi. Aproape 17.000, numai în Capitală. Cele mai multe sunt mai vechi de 30 de ani şi pot ceda în orice clipă. Ultimul accident din Bucureşti s-a produs chiar în sediul Minsterului Muncii, în 2016, când liftul cu cinci oameni s-a prăbuşit un etaj. Atunci, frânele de avarie au atenuat căderea.