Antena Căutare

A fost modificată ordonanţa privind amânarea ratelor. Ce se întâmplă cu dobânda pentru creditele ipotecare

Plata de catre debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat urmatoare încheierii perioadei de amânare.

Românii care își amână plata ratelor timp de nouă luni, vor trebui sa înapoieze la stat suma cumulată, în decurs de cinci ani, cu o rată lunară mai mare cu 12%. Așadar, cine a împrumutat recent de la bancă suma de 290 de mii de lei, adică 60 de mii de euro, pentru a-și cumpăra un apartament, și decide să își suspende ratele timp de nouă luni, va avea de achitat lunar în plus, din 2021, 180 de lei. Iar suma totală de rambursat va fi mai mare cu aproape 11 mii de lei.

Românii care au credite mai vechi vor avea costuri mai mici, pentru că ei au rambursat deja o mare parte dintre dobânzi.

Ce se întâmplă cu ratele românilor? Scenariile experților

”Dacă nu se prelungește perioada de rambursare a creditului- de exemplu fiindcă se depășește vârsta maximă a debitorului, de 65 de ani, rata la un credit de nevoi personale crește cu 21% până la sfârșitul perioadei de rambursare- adică restul de 51 de luni din 5 ani, iar rata la un credit ipotecar crește cu 13 la sută pe următorii cinci ani. Însă totalul de rambursare este mai mic, deoarece se aplică dobânzi pe o perioadă mai scurtă.”, a declarat Irina Chițu, analist financiar.

Pentru creditele de nevoi personale, romanii vor plati dobanda la dobândă.

”De exemplu, cine a împrumutat de curând de la bancă 48 de mii de lei, adică aproape 10 de euro- pe o perioadă de cinci ani și vrea să își amâne ratele- va plăti în plus la rată din 2021- 64 de lei. La final, va avea de rambursat în plus aproape 4 mii de lei, pe lângă suma stabilită inițial.”, a mai declarat expertul.

Este oficial! Ne vom putea amâna plata ratelor până la finalul anului

”Noua variantă a ordonanței de urgență nu face altceva decât să crească povara bancară pe populație și să favorizeze băncile, astfel încât să încaseze sume ca dobândă- la nivel de dobânzi mari, ținute mari de către Banca Națională a României, astfel încât băncile se înfruptă primele după ce trece perioada de criză de sănătate.”, a mai precizat Radu Soviani, analist economic.

O altă noutate este aceea că românii care au acum restanțe la plata creditelor pot beneficia de această facilitate dacă își plătesc înainte datoriile.

Oamenii au la dispoziţie 45 de zile de la publicarea ordonanței în Monitorul Oficial pentru a depune solicitări de amânare a ratelor.

CREDIT IPOTECAR- 290.000 DE LEI/30 DE ANI

RATĂ ACUM: 1.557 DE LEI

RATĂ DUPĂ AMÂNARE: 1.737 DE LEI

SAGEATA CRESTERE 180 DE LEI

ÎN PLUS, LA TOTAL, DE RAMBURSAT: 10.822 DE LEI

SURSA: SIMULARE CALCUL, FINZOOM.RO

CREDIT DE NEVOI PERSONALE- 48.400 DE LEI/5 ANI

RATĂ ACUM: 1.005 LEI

RATĂ DUPĂ AMÂNARE: 1.069 DE LEI

SAGEATA CRESTERE 64 DE LEI

ÎN PLUS, LA TOTAL, DE RAMBURSAT: 3.849 DE LEI

Oboseală, febră, tuse, dureri de cap, pierderea mirosului. Simptomele covid-19, variabile, dar caracteristice... Filmul dezastrului de la Suceava. Cum au ajuns sute de pacienți și medici să fie infectați cu noul coronavirus: ”Nu au f...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x