Pentru iubitorii gustului dulce-picant, este ideală această dulceață de ardei iuți sau sos iuțel, servită cu brânzeturi, fripturi sau diverse garnituri.
Foarte buni de servit cu diverse mâncăruri sunt și acești Ardei iuți în oțet cu păstăi de fasole verde, dar și mai delicioasă este această Salată de ardei iuți cu ceapă la borcan!
Ingrediente pentru Dulceață de ardei iuți sau Sos iuțel
- 1 kg ardei iuți, roșii
- 500 g ardei capia + gogoșari
- 1 l oțet de 9 grade
- 1 kg zahăr
Mod de preparare Dulceață de ardei iuți sau Sos iuțel
Ardeii se curăță de cotoare, nervuri și semințe și se trec prin robot, urmărind să rămână sub formă de cubulețe mici, nu sub formă de pastă.
Se pune la fiert oțetul cu zahărul și se amestecă până la topirea zahărului.
Când soluția lichidă începe să fiarbă, se adaugă ardeii și se lasă la foc mai mic, aproximativ o oră.
Dulceața de ardei iuți sau sos iuțel se pune fierbinte în borcanele sterilizate, se înfiletează capacele și se învelesc în pături, lăsându-le așa până se răcesc complet, apoi se trec în cămară.
Se servește fie ca sos la diferite fripturi și garnituri, fie se adaugă câte puțin în diverse preparate, pentru un plus de gust.