Antena Căutare

Cum au fost deportati la Auschwitz evreii din Ungaria

La inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial Ungaria avea o minoritate evreiasca extrem de numeroasa si de importanta in cadrul societatii maghiare. Conform unor estimari in granitele din 1941 ale statului vecin, inclusiv nord-estul Transilvaniei, traiau aproximativ aproximativ 800.000 de evrei. Dintre acestia numai circa 250.000 vor supravietui Holocaustului.

Intre 1938 si 1941 regimul lui Miklos Horthy a legiferat un set de legi antisemite similar celui din Germania nazista. Evreii insa ocupau un loc foarte important in cadrul societatii, printre intelectuali, dar mai ales in zona economica, unde controlau industrii si afaceri extinse. In ciuda presiunilor germane, Horthy a refuzat sa treaca la deportari si la alte forme de eliminare fizica a evreilor.

In martie 1944 Ungaria a incercat sa iasa de sub tutela Germaniei si sa se apropie de Aliati. Miscarea a fost rapid inabusita de interventia prompta a germanilor, care au ocupat militar tara. La putere a fost adus un guvern de extrema-dreapta, care a legalizat Partidul Crucilor cu Sageti, iar Horthy nu a mai putut rezista presiunilor si a fost de acord cu deportarea tuturor evreilor din Ungaria.

Pentru ca aceasta operatiune sa fie executata ca la carte, la Budapesta a sosit colonelul SS Adolf Eichmann. Acesta s-a ocupat personal de organizare incepand cu luna aprilie si la inceputul lunii mai a anului 1944 primele transporturi cu evrei s-au indreptat catre Auschwitz si alte lagare de exterminare. Primii care au fost trimisi la moarte au fost evreii din noile teritorii: nord-estul Transilvaniei, Ucraina subcarpatica, Slovacia si Serbia. Conform unui raport german, pana pe 9 iulie 1944 au ajuns la Auschwitz 437.402 evrei, dintre care 90% au exterminati imediat ce au sosit.

Wallenberg, salvatorul a mii de evrei

Apropierea linie frontului a mai domolit ritmul deportarilor, chiar daca in octombrie 1944 la putere a venit un guvern al Partidului Crucilor cu Sageti, total devotat Germaniei. Principala problema a ramas soarta evreilor din Budapesta, foarte numerosi, care inca nu fusesera trimisi in “lagarele mortii”.

Tarile neutre, Elvetia, Suedia, Portugalia, Spania, Vaticanul, au pus umarul la salvarea cat mai multor vieti. In aceasta cursa pentru viata a ramas in istorie figura tragica a diplomatului suedez Raoul Wallenberg, care a oferit mii de pasapoarte evreilor budapestani. A fost arestat de sovietici pe 17 ianuarie 1945 si soarta lui este in continuare necunoscuta. Povestea lui Wallenberg a fost transpusa in imagini in filmul “Wallenberg: povestea unui erou” (1985), cu Richard Chamberlain in rolul principal.

Dupa eliberarea Budapestei in ianuarie-februarie 1945 in oras se mai aflau 119.000 de evrei, iar 20.000 se aflau in tara, la munca fortata. Pana la sfarsitul anului 1945 in Ungaria au revenit din lagare aproximativ 116.000 de oameni. In total, 250.000 de supravietuitori ai Holocaustului.

Citeste si.... Criminal nazist, complice la moartea a 15.700 de evrei, identificat la Budapesta

Foto: thejewishwars.blogspot.com

Cuba: Autoritatile au recunoscut ca exista un focar de HOLERA pe insula... OSDO: Damascul, sub tirul "celor mai violente lupte" de la inceputul revoltei. Rusia acuza Occidentul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x