Să reciclezi frigiderul din bucătărie este o provocare! Un experiment arată că prea puţine firme sunt dispuse să preia deşeurile electrice din casele românilor şi să le ducă la o fabrică de reciclare. Aşa că mulţi le aruncă la tomberon.
Dacă până la finalul anului NU colectăm selectiv măcar jumătate din cât aruncăm, România riscă amenzi de până la 200 de mii de euro pe zi.
"Avem un frigider/ Îl aduceţi la mine, îl cântăresc şi vă dau banii! 80 de bani pe kilogram", este răspunsul pe care îl primim de la un centru de reciclare din Bucureşti.
Din 2016, primăriile sunt obligate ca la fiecare 50 de mii de locuitori să pună un container pentru colectarea deşeurilor electrice. De multe ori, acestea lipsesc, iar unde există, transportul nu este inclus.
Însă, unii angajaţi cunosc pe "cineva" care rezolvă rapid problema. Contracost, desigur.
Încercăm şi la comercianţii care vând electrocasnice.
Şi marile magazine colectează deşeuri electrice. În spaţiile pe care le-au amenajat sunt acceptate însă doar cele mici, precum becuri, periuţe de dinţi electrice sau baterii.
Un studiu recent arată că, în fiecare gospodărie, avem în jur de 90 de kilograme de electrocasnice. Cu 20 de kilograme mai mult faţă de acum patru ani. Iar într-un an ne debarasăm de opt kilograme. Deşi cumpărăm tot mai multe aparate, reciclăm prea puţin.
Constantin Damov, proprietar fabrică de reciclare: În România, din cât trebuia să reciclăm, 100 de mii de tone de electrocasnice, în 2018 s-au reciclat în jur de 50 de mii de tone
În ţara noastră, sunt cinci fabrici de tratare a deşeurilor electrice. Aici, în 10 ani, au fost reciclate opt milioane de televizoare. Numărul ar fi fost mai mare dacă ar fi fost mai multă materie primă.
Aşa că în fabrici se lucrează la cel mult 75% din capacitate, uneori cu "marfă" din import. În alte ţări europene, autorităţile locale sunt obligate, prin serviciile de salubritate, să colecteze zilnic electrocasnicele vechi. Iar cei care le aruncă la gunoi primesc amenzi de câteva sute de euro.