România riscă să fie dată în judecată de Comisia Europeană, în cazul restituirii taxei auto. Guvernul a primit şi un termen pentru ca cei aproape un milion de români să îşi primească înapoi sumele până în primăvară.
Astfel, în cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate decide să trimită cazul în faţa Curţii de Justiţie (CJUE).
În decembrie, anul trecut, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, publicată sâmbătă în Monitorul Oficial. Prin acestă ordonanță a fost prelungită perioada de restituire a sumelor de bani până în vara acestui an.
Conform Ordonanței, noile perioade de restituire sunt următoarele:
- 1 ianuarie 2018 – 30 iunie 2019 — pentru taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;
- 1 septembrie 2018 – 30 iunie 2019 — pentru timbrul de mediu.
Prin urmare, termenul-limită pentru toate cele patru tipuri de taxe e același: 30 iunie 2019. Pentru cei care au de primit banii pentru taxa specială, taxa de poluare sau pentru emisiile poluante asta înseamnă încă câteva luni de așteptare (desigur, dacă nu se numără printre cei care le-au primit deja înapoi). În practică, mecanismul restituirii nu a mers atât de bine, mulți proprietari de mașini s-au plâns de trecerea și a luni de zile între momentul depunerii cererii și cel al restituirii banilor. În alte cazuti, persoanele au primit banii, dar încă așteaptă să le intre și în conturi și dobânzile.