În data de 15 iunie 1889 a încetat din viață, la doar 39 de ani, Mihai Eminescu. Moartea “Luceafărului” a avut loc la Casa de sănătate a medicului Șuțu din București, Eminescu fiind înmormântat apoi la Cimitirul Bellu. După 128 de ani de la moartea poetului, împrejurările în care acesta s-a stins din viață rămân în continuare un subiect controversat.
La 15 iunie 1889, Titu Maiorescu nota în jurnalul său: "Astăzi a murit Eminescu, în institutul de alienați, de o embolie. Luceafărul poeziei românești, poetul nepereche…”. Unul dintre cei mai mari români murea "în cea din urmă mizerie”, după cum anunța sora sa, Harietta.
Dr. N. Tomescu, unul dintre medicii care s-au ocupat de Eminescu, nota în unul din jurnalele sale: "Oricum ar fi, sfârșitul total nu părea iminent, căci el se nutrea bine, dormea și puterile se susțineau cu destulă vigoare. Un accident (Eminescu a fost lovit în cap cu o piatră de către un pacient nebun), însă de mică importanță, a agravat starea patologică a cordului și a accelerat moartea”. Tot medicul Tomescu nota după autopsie: "Eminescu n-a fost sifilitic… Adevărata cauză a maladiei lui Eminescu pare a fi surmenajul cerebral, oboseala precoce și intensă a facultăților sale intelectuale”.
Dacă despre moartea poetului nu se ştiu prea multe, despre iubirea pe care i-a purtat-o Veronicăi Micle au rămas dovezi incontestabile.
Pentru a-i ajuta pe elevi să înţeleagă mai bine cum a stat treaba între cei doi, Cătălin Oprişan a venit la Neatza cu un set de jucării Lego şi a explicat, cum numai el ştie, ce şi cum s-a întâmplat! Dar mai bine vă lăsăm să urmăriţi clipul de mai sus! MERITĂ!
E vară în toată regula! Prognoza meteo pentru joi: Cerul va avea înnorări doar în sudul, estul ţării şi la munte... DimiNEATZA a început cum nu se putea mai bine! Răzvan: "Ştii cum zic moldovenii la berea neagră?"...