Antena Căutare

Banii depuși la bancă, afacere cu minus! Metoda cea mai bună de a ne înmulţi economiile, în prag de recesiune

Paradox în România. Depui bani într-un depozit, la bancă, dar ajungi să retragi o sumă mai mică. Dobânzile pentru economiile populaţiei sunt atât de mici, încât nu mai acoperă şirul de comisioane impuse de instituţiile financiare. De altfel, ţara noastră se află la doar câţiva paşi de trecerea la dobânzile negative.

Paradox în România. Depui bani într-un depozit, la bancă, dar ajungi să retragi o sumă mai mică. Dobânzile pentru economiile populaţiei sunt atât de mici, încât nu mai acoperă şirul de comisioane impuse de instituţiile financiare. De altfel, ţara noastră se află la doar câţiva paşi de trecerea la dobânzile negative. Analiştii spun că o metodă mai bună de a ne înmulţi economiile este plasarea banilor în titluri de valoare.

În multe ţări europene, băncile au început să practice dobânzile negative. Un motiv este şi excesul de lichidităţi de pe piaţă. Aşa ajung oamenii să retragă mai puţini bani decât au depus într-un depozit bancar.

Chiar şi în cazul unei dobânzi pozitive, comisioanele pe care le aplică banca pentru gestionarea contului, de exemplu, ajung să înghită potenţialul câştig pe care clientul îl aşteaptă pentru depozitul pe care l-a făcut.

SIMULARE:

La o sumă de 4.700 de lei, depozitată pe 12 luni, cel mai bun câştig ar fi de 170 de lei, în cazul unor depozite online. Pe de altă parte, pierderile pot ajunge şi la peste 70 de lei.

În ceea ce priveşte depozitele în euro, pentru o sumă de 1.000 de euro, mai exact, câştigul real poate fi de maximum opt euro, pe când pierderile pot ajunge şi la 23 de euro.

În România, dobânzile oferite de bănci pentru economiile populaţiei variază între 0,35% şi 3,6% în prezent.

BĂNCILE ÎNCURAJEAZĂ ECONOMIILE ÎN LEI

A cincea bancă din România explică decizia de a nu mai atrage depozite în euro sau în dolari de la populaţie prin faptul că vrea să încurajeze economiile în moneda naţională. De altfel, consultanţii propun şi varianta fondurilor mutuale - investiţiile în titluri de valoare.

În acest caz, profitul poate ajunge şi la 10%, spre deosebire de un depozit. De la începutul anului, în jur de 50 de mii de români au investit peste 2,6 miliarde de lei în titluri de stat. În cazul acestora, dobânzile variază între 3,5% şi 4,5% pe an. Analiştii spun că este o soluţie bună de investiţie, mai ales în pragul unei perioade de recesiune, cum este cea care se anunţă acum.

ANCOM lansează procedura de desemnare a furnizorului de serviciu universal în domeniul serviciilor poştale... Cum poți afla câți bani ai strâns la Pilonul II de pensii și în ce condiții îi poți retrage...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x