După patru ani, România încă nu are vinovaţi, spitale pregătite pentru marii arşi şi nici instituţii care să ne salveze. Dosarul care a ajuns în instanţă este încă în faza audierilor, iar ieri a fost deschisă prima anchetă care vizează intervenţia salvatorilor. Pompierii le-au transmis astăzi victimelor că, în lupta cu secundele, au dat totul.
România a numărat astăzi, din nou, până la 64. Cu durere, revoltă şi furie, în faţa clubului încă acoperit de cenuşa zilei de 30 octombrie 2015.
Abia luna aceasta imaginile intervenţiei haotice au fost scoase din sertar şi făcute publice. Filmul a ajuns şi la procurorii militari, care au deschis ieri un dosar penal pentru abuz în serviciu, ucidere din culpă, sustragere şi ascundere de probe. Infracţiunea de profanare de cadavre vizează fapta adjunctul inspectorului şef ISU care a fost înregistrat când pare că insultă victimele căzute la pământ.
În 2019, o echipă Antena 3 intrat pentru prima oară după dezastru în clubul Colectiv. Şi l-a găsit ca în acea noapte atât de duroasă. Sticle, pahare şi scrumiere pe mese arse, cenuşă împrăştiată şi haine abandonate pe podea.
Ce s-a schimbat în România ultimilor patru ani?
Grav este că în faţa unui nou Colectiv, sistemul medical tot nu ar face faţă. Avem doar 23 de paturi pentru marii arşi, cu 12 mai multe faţă de anul 2015.